Malmö FF laddar mot internationellt motstånd, IFK Göteborg åker till hockeyfästet Leksand, Elfsborg återvänder till kurorten Varberg och AIK drar västerut – till Danmark. Uppladdningen inför Europa-äventyret ser olika ut, men har en sak gemensamt: alla fyra drömmer om Europa – och de stora pengarna.

Malmö FF visade vägen förra säsongen genom att ta sig till gruppspelet i Champions League, och vill förstås inte vara sämre i år. Laget slipper omgång ett och går direkt till omgång två.

Laget laddar upp genom att spela match mot ”internationellt motstånd”. Vilket lag är i skrivande stund inte klart.
– Vi har som mål att spela i Europa varje år, så ett avancemang till ett gruppspel betyder väldigt mycket för Malmö FF som förening. Intäkterna har ökat sedan förra året – både i Champions League och Europa League. Kvalificerar vi oss till gruppspel innebär det att vi kan fortsätta att bygga vår förening som vi vill, säger Niclas Carlnén, vd i Malmö FF.

Missade med en hårsmån
Elfsborg missade med en hårsmån förra året. Ett insläppt mål i 92:e minuten i returmötet mot Rio Aves skickade portugiserna till gruppspelet i Europa League istället för boråsarna.

För att ladda maximalt inför årets kval åker Elfsborg till kurorten Varberg 24-29 juni, med träningsmatch mot Halmstad BK den 27 juni, innan laget kliver in i omgång ett, den 2 juli.
– Vi brukar vara i Varberg på träningsläger: Det är nära Borås, bra planer, bra värdskap och ofta bra väder. Vi trivs i Varberg, förklarar klubbchefen Stefan Andreasson.

Högre ersättning
Det är nionde året i rad Elfsborg är ute i Europa och kvalar.
– Vi är stolta. Alla drömmer om spel i Europa. Det är där de stora pengarna finns. Ett gruppspel ger tjugofem-trettio miljoner, och även vägen dit är också lönsam. Den ändrade fördelningen av pengar mellan Champions League och Europa League ger sextio-sjuttio procent mer i ersättning än för några år sedan för Europa League-lagen.

– Sportsligt är det dessutom en utmaning att mäta sig med lag från andra ligor i Europa.

Bättre möjligheter konkurrera
IFK Göteborg åker på ett femdagarsläger till hockeymetropolen Leksand den 22 juni innan allsvenska serieledaren går in i kvalomgång två till Europa League den 16 juli.
– Om vi skulle kvala in till gruppspelet i Europa League skulle det betyda att vi får mycket större, ekonomiska möjligheter att konkurrera. Det skulle också betyda mycket för supportrar och sponsorer, säger Mats Gren, sportchef i IFK Göteborg.

AIK laddar upp genom att möta danska Nordsjälland borta den 25 juni.
– Vi vill möta internationellt motstånd för att vara väl förberedda. Det är vår tränare Andreas Alms önskan och vilja att vi möter just Nordsjälland, säger Björn Wesström, sportchef i AIK Fotboll.

Betydelse för klubben om den kvalar in till Europa Leagues gruppspel?
– Det betyder att vi kommit dit vi vill vara, det vill säga topp tre i Sverige för att kunna kvala oss ut i Europa. Det betyder i sin tur mycket för supportrarnas upplevelse, för klubbens ekonomi och för AIK som en attraktiv klubb för spelare att komma till eftersom vi etablerat oss på en viss nivå. Och det betyder att vi inte bara säger det – utan även gör det!

Stefan Lundin, sportdirektör i Svensk Elitfotboll, blickar bakåt – och framåt.
– Svenska lag har deltagit i gruppspel i antingen Europa League eller Champions League de senaste fem åren. Det är bra gjort.

Medaljens baksida
Det finns dock en baksida av medaljen, enligt Stefan Lundin.
– Problemet är att lagen tappar spelare till andra ligor och får börja om med sina lagbyggen. Samtidigt får klubbarna pengar som de kan använda till att bygga nytt, såväl lag som organisation. Se på Malmö FF till exempel, som har ett delvis nytt lag i år. Ett lag som blir starkare för varje vecka som går.

Stefan Lundin lyfter fram Elfsborg som ett bra exempel på att fylla luckorna efter spelare som försvinner – ur de egna leden.
– Elfsborg har som förening varit duktig på att ersätta sin förlorade spelare med spelare underifrån, som har hållit en hög nivå när de väl har lyfts upp i A-laget.

Stefan Lundin tror alla svenska lagen har goda chanser, speciellt ett lag:
– IFK Göteborg ser starkt ut. Det är en stor fördel om de slipper första kvalomgången. Kvalet till trots, det är när du kommer till play off som du behöver leverera den ultimata prestationen.

Lottningen till kvalomgång ett sker i Nyon, Schweiz, 22 juni.

Thomas Björn, Kraftfull Kommunikation / FOTO: Bildbyrån