Säsongen 2023 är färdigspelad sånär som på kvalmatcherna till Allsvenskan och Superettan. Ett stort fokus det här året har legat på publiken. Å ena sidan gällande fullsatta arenor, stämning i världsklass och publikrekord men å andra sidan också bråk, ordningsstörningar och stök. Det senare kastar tyvärr en skugga över svensk fotboll som vi inte kan acceptera.

Svensk fotboll är i grunden väldigt stolta över den svenska supporterkulturen men de ordningsstörningar som inträffat på arenorna under 2023 har smutskastat allt gott som görs och samtidigt flyttat fram alla gränser åt helt fel håll.

Det är med stor frustration som vi konstaterar att det ökade våldet i samhället också avspeglar sig på fotbollsläktarna. Mycket av incidenterna det här året har varit helt oacceptabla.

Några, i sammanhanget, få individer tar sig friheten att förstöra upplevelsen för väldigt många. Alla är dessutom väldigt medvetna om att de utför brottsliga handlingar eftersom de noggrant maskerar sig.

Vi behöver alla utvärdera oss själva och ta ansvar för att vända utvecklingen. Det gäller liga, klubb och supportrarna själva, för så här kan det inte fortsätta. Svensk fotboll jobbade mot att få bort den så kallade villkorstrappan, för vi tror inte på kollektiv bestraffning, men den utveckling som vi sett nu när den är borta kommer vi aldrig att stå bakom.

Svensk fotboll anser fortsatt att exkluderingsstrategin är rätt väg att gå, det vill säga att identifiera, lagföra och stänga av de individer som begår brott på arenorna, men det är också tydligt att vi måste göra ännu mer för att få bukt med alla ordningsstörningar.

Svensk Elitfotboll kommer under vintern att utöka sina samtal med Svenska Fotbollförbundet, polisen, myndigheter, politiker, supporterorganisationer och övriga intressenter för att se över vårt regelverk, våra arenakrav och sanktioner kopplat till ordningsstörningar.

Vi är övertygade att svenska fotbollssupportrar kan fortsätta vara i världsklass – utan illegala element.

Johan Lindvall
Generalsekreterare
Svensk Elitfotboll