Supportrarna är efterlängtade, stämningen är saknad och diskussionerna är många. Vad är det som Svensk Elitfotboll vill, och när? Här är elitfotbollens ambitioner under pandemin sammanfattade.

Svensk Elitfotboll har den största respekt för pandemin och det faktum att människor förlorar sina liv och måste begränsa sitt sätt att leva. Vi måste alla dra vårt strå till stacken. Svensk Elitfotboll vill bara få samma möjligheter och restriktioner som andra delar av samhället får, och en chans att bedriva verksamhet under begränsade former.

Räcker det inte med att ni får spela fotboll, måste ni ha publik också?
Klubbarna i Allsvenskan och Superettan klarade på ett tillfredställande sätt, under hela 2020, av att anpassa sin verksamhet utefter smittläget i landet. Elitfotbollen har dragit sig tillbaka när läget krävt det och har växlat upp när det funnit möjlighet till det. 

Med facit i hand så har ingen match skjutits upp eller ställts in, samtliga 480 spelades enligt utsatt schema under 2020. Elitfotbollen är inte förskonad från smitta men den har heller inte spridit smitta vidare. I samtliga konstaterade fall 2020 så har spelare/ledare isolerats från övriga truppen och ingen vidare smitta har konstaterats. Det finns inga dokumenterade fall av smittspridning på fotbollsplanen, vare sig under träning eller match, och det har inte förekommit någon smitta alls mellan klubbar i samband med match, under hela säsongen.

En dansk studie säger att själva spelet fotboll inte smittar och Fotbollsläkarna i Sverige håller med om att det under säsongen 2020 inte finns någon som smittats på fotbollsplanen, varken i träning eller i samband med match.

Vill Svensk Elitfotboll öppna upp arenorna nu när smittläget i landet är högt?
Nej, vi efterfrågar en dialog med myndigheterna, och att man kanske bildar en återstartsgrupp, för att vi den dag smittan blir lägre stegvis kan öppna upp på ett sätt som både smittskyddsexpertis och anordnare av evenemang kan enas om.

De flesta är nog överens om att vi redan idag skulle kunna välkomna tillbaka ganska många åskådare på alla arenor, och ändå hålla social distansering, men det viktiga är att vi kan enas om en stegvis plan, avsedd för lägre smittläge, tillsammans med myndigheterna.

Blir det inte trångt med fullt med folk inne på arenan?
I ett första skede handlar det inte om fullsatta arenor utan med endast en bråkdel av arenans maxkapacitet. Elitfotbollen själva föreslår 15% av arenornas sittplatskapacitet, och med ett maxtak på 3000 åskådare för de stora arenorna, medan FHM säger 100 personer i sitt remissvar.

Varför pekar ni på andra delar av samhället hela tiden, och jämför med vad de får göra?
Vi vill visa att andra delar av samhället kan vara öppna medan elitfotbollen inte får vara det. Exempelvis restauranger och krogar har hårda regler att följa men de får åtminstone chansen att bedriva sin verksamhet. De kan, helt enligt gällande riktlinjer, fylla sina lokaler, inomhus, men bara fram tills ett visst klockslag medan vi spelar utomhus inför tomma arenor. Gym och butiker hålls öppna men med reducerat antal besökare. De får i alla fall chansen. 

Detta blir extra tydligt när hundratalet personer kan sitta inne i en arenarestaurang medan inte en ända får gå ut på läktarna. Detta trots att smittan inte smittar lika mycket utomhus.

Enligt en irländsk studie så smittas 99.9% av alla inomhus medan smittan utomhus beräknas vara endast 0.01%.

Varför jämför ni er med andra länder, det är olika smittspridning i olika länder?
Varje land har olika förutsättningar och bara ett land får öppna upp idag så behöver inte det betyda att Sverige ska öppna upp idag, men vi vill visa att det i andra länder finns dialog med myndigheterna och att det i andra länder görs försök att öppna upp arenorna i samråd med beslutsfattarna.

Varför har ni inte tänkt på att införa vaccinationspass?
Det är ett initiativ som måste komma från myndigheterna. Införs det i Sverige så är det så klart aktuellt även för oss.

Alla ser att ni kan ha åskådare utspridda på läktarna men blir det inte köer på väg in och ut samt inne på arenan?
Varje arena har flera entréer och alla åskådare kommer att spridas ut mellan de olika entréerna. Vi kommer dessutom att jobba med så kallade slot-tider med olika in- och utsläpp till och från varje sektion.

Det finns inga biljettkiosker på arenan utan att måste köpa biljetter digitalt innan ankomst till arenan och inga kiosker kommer vara öppna i ett första skede.

Alla klubbar kommer att ha speciellt utbildade publikvärdar på plats på arenan och se till att avstånd hålls. Det kommer finnas markeringar och skyltar som tydligt underlättar för besökarna och det kommer finnas rikligt med handsprit.

Sedan får man inte glömma att det initialt handlar om en liten mängd supportrar och att det därför kommer vara ett bra flöde in och ut ur arenan.

Skulle supportrarna verkligen lyssna och hålla avstånd mellan varandra?
Våra supportrar är ett tvärsnitt av samhället. Elitfotbollens supportrar är män, kvinnor och barn. Det är gamla, medelålders och unga. De har olika bakgrund, ursprung och olika intressen. Det går inte att dra alla över en kam.

Supportrarna har varit föredömliga under hela pandemin och ständigt lyssnat på klubbarnas önskemål. Vi är övertygade om att de skulle följa riktlinjerna.

I första skedet är arenorna ståplatssektioner inte öppna utan det är endast sittplats som gäller.

Foto: Johan Axelsson / BILDBYRÅN / COP 245 / JA0036

Det handlar inte bara om att elitfotbollen skulle klara av att ta emot publik på ett säkert sätt, publiken ska ta sig till arenorna också?
I de allra flesta fallen så är kollektivtrafiken inte det sätt som publiken i stor utsträckning transporterar sig till matchen. I många samhällen så kommer publiken till fots, med cykel eller med bil.

I de få fall som kollektivtrafiken är en faktor så kommer åskådarna till olika hållplatser runt arenan, enligt en jämn flödesmodell. Klubbarna har också en bra dialog med kollektivtrafiken och kan jobba tillsammans med kollektivtrafiken.

Man får heller inte glömma att det i första skedet inte handlar om fullsatta arenor utan en mycket begränsad publik, och det kommer att få minimal påverkan på kollektivtrafiken med den planering vi har. Det är vidare viktigt att minnas att det bara är vid ett litet fåtal av våra matcher som kollektivtrafiken är en faktor över huvud taget.

Personer som reser över landet för att se en match då?
Vi kommer initialt inte att ha några sektioner öppna för bortasupportrar.

Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN / kod CS / CS0154

I Svensk Elitfotbolls öppningsplan föreslås det att elitfotbollen vid ett lägre smittläge startar upp med 15% av arenornas sittplatskapacitet, dessutom med ett maxtak på 3000 personer för de stora arenorna – detta är vad det skulle innebära i publik för varje förening.

KlubbÅskådare 15% sittplats
AIK3000
BK Häcken650
Degerfors IF156
Djurgårdens IF3000
Halmstads BK575
Hammarby IF3000
IF Elfsborg1500
IFK Göteborg3000
IFK Norrköping1515
IK Sirius1200
Kalmar FF1590
Malmö FF3000
Mjällby AIF450
Varbergs BoIS161
Örebro SK1200
Östersunds FK764
AFC Eskilstuna900
Akropolis IF420
Falkenbegs FF462
GAIS3000
GIF Sundsvall1096
Helsingborgs IF1575
IFK Värnamo154
IK Brage412
Jönköpings Södra IF561
Landskrona BoIS525
Norrby IF1500
Trelleborgs FF454
Vasalunds IF150
Västerås SK621
Örgryte IS3000
Östers IF1500