AIK och Elfsborg gör under lördagen upp om P16-titeln på Skytteholm i Solna. Båda lagen kommer till spel fyllda av självförtroende efter en framgångsrik säsong som nu avslutas med en enda match där en mästare ska koras.
– Det ska bli kul att få spela en final som den sista matchen på säsongen, säger Elias Mineirji, tränare i AIK.   

De båda finallagen har aldrig mött varandra i nuvarande form men några av spelarna har spelat mot varandra med andra årgångar i exempelvis Gothia Cup. När det nu är dags för final så vet de båda tränarna inte så mycket om motståndet.

– Vi vet att AIK är ett bollskickligt lag och att det kommer bli en bra match, säger Elfsborgs tränare, Kjell Antonsson.

AIK kommer till spel efter en säsong där laget vuxit mer och mer. Laget vann förvisso Ligacupen som avgjordes i mars men när P16-serien inleddes gick det till en början tyngre. Vårens gruppspel avgjordes inte förrän i den allra sista omgången för AIK:s del då laget tog den fjärde och sista platsen till vidare A-slutspel.

– Det var tajt, vi tog sista platsen i sista omgången. Vi spelade blandat med 00:or och 01:or och många fick spela, menar Elias Mineirji.

Under hösten har spelet förbättrat sig för AIK men även här blev det på håret att Gnaget gick vidare till semifinal. När det andra gruppspelet var färdigspelat stod AIK och Skiljebo på samma poäng och på samma målskillnad och en skiljematch fick avgöra.

– Det blev omspel istället för lottning och vann med 3-1 på bortaplan och gick till semifinal mot BP.

I semifinalen hämtade AIK i kapp ett underläge och vände till seger med 3-2. Alexander Alp, Julian Larsson och Albin Mörfelt målskyttar för AIK och nu väntar alltså Elfsborg i final.

– Det ska bli kul att få spela final. Det är spännande för spelare, ledare och hela klubben, menar Elias Mineirji. Våra 01:or har växt in i U16 tillsammans med 00:orna. De har börjat spela mer tillsammans och fått utveckling i det. Vi känns mer och mer som en grupp.

Gått som tåget
För Elfsborgs del har säsongen varit lyckad. Boråsarna vann sin vårgrupp före Angered, IFK Göteborg och Uddevalla och gick stärkta in i höstens slutspel. Den gruppen vann Elfsborg också och i semifinal väntade Halmstad.

– Vi har gått som tåget, säger Kjell Antonsson. Vi har spelat många jämna och bra matcher.

I semifinalen mot Halmstad hamnade Elfsborg i underläge och var rejält tillbakapressade, men en bra andra halvlek gjorde att Elfsborg kunde vända till 3-1 efter mål av Aleksandar Ceganjac, Jesper Sandberg Hasselgren och Daniel Miljanovic. I slutet reducerade Halmstad och satte våldsam press på Elfsborg.

– Det var darrigt de sista fem minuterna men vi redde ut det. Hjärtat hoppade ur kroppen på mig och rösten försvann, skrattar Antonsson. Nu ska det bli fantastiskt kul och inspirerande att spela final.

Det är första året P16-serien spelas nationellt och avgörs på det här sättet och mycket talar för en fortsättning nästa år.

– Vi fick det här uppdraget att anordna en U16-serie där merparten av klubbarna kommer från vårt Tipselitnätverk och nu är vi framme i final, säger Stefan Lundin, Sportdirektör på Svensk Elitfotboll. Serien har varit en stor succé och har gett bättre matchning för våra ungdomar.

Finalen spelas 2×40 minuter och startar klockan 15:00 på Skytteholms IP i Solna och sänds även på IF Elfsborgs Facebooksida.

Fakta Tipselit:
Tipselit är ett mer än 20-årigt samarbetsprojekt mellan Föreningen Svensk Elitfotboll, Elitfotboll Dam, Svenska Fotbollförbundet och Svenska Spel, fotbollens huvudsponsor, med syfte att utveckla svensk elitfotboll. Detta görs genom målmedveten satsning på unga talanger.

Läs mer på tipselit.se