Forskaren Tomas Pettersson har fått stor uppmärksamhet när han påstått att det svenska guldet i U21-EM var det sämsta som kunde hända. Detta eftersom han anser att det svenska arbetet med talanger görs fel och att det nu inte kommer att ändras. Gomorron Sverige i SVT valde att sammanföra de båda.
– Vi jobbar med utbildning, sa Stefan Lundin, Sportdirektör på Svensk Elitfotboll till SVT. Man kan inte leva i en Nordkorea-mentalitet, där vi stänger våra gränser och bara tävlar tillsammans och alla gör lika.

Tomas Pettersson säger att många svenska talanger selekteras bort i tidig ålder och att vi borde skrota alla landslag under U21 för att få med så många talanger som möjligt ända upp till vuxen ålder.

Stefan Lundin håller inte med.
– Det är tråkigt att man inte kan glädjas när vi väl når en stor framgång. Dessutom på det sätt vi når framgången. Det finns läge att vara mer positivt och det blir märkliga konsekvenser av ett sådant här resonemang, säger Stefan Lundin.

På det stora hela handlar all utveckling om konkurrens och det gäller att hänga med internationellt.
– Vi är en del av ett internationellt sammanhang. Vi behöver en landslagsverksamhet, det är också utbildning. Vi kan int bara stänga våra gränser och alla tävlar lika mycket. Det finns enorma satsningar ute i Europa för att få fram bra spelare och det gör vi också.

Stefan Lundin gör också en liknelse med att man måste börja träna tidigt för att bli bra på att bli att spela ett musikinstrument.
– Vi har ett samtal med fotbollförbundet och akademicheferna för att ta fram ett system för hur vi ska se på så kallade ”future players”, alltså spelare som ännu inte är upptäckta. Hur vi ska se på dem.

Se hela klippet här.

Robert Johansson / FOTO: Bildbyrån