Hallå där! Ove Sjöblom, IK Sirius FK, Suzanne Hellström, Degerfors IF, och Conny Blessner, IFK Göteborg  – nya ledamöter i styrelsen för Föreningen Svensk Elitfotboll Välkomna till styrelsen!

Suzanne Hellström:
– Tack!

Conny Blessner:
– Tack. Det ska bli spännande!

Ove Sjöblom:
– Tack! Det är mycket inspirerande!

Berätta kort om era respektive bakgrunder.

Suzanne Hellström:
– Jag är sambo och har barn samt barnbarn. Jag jobbar med marknadsföring, information och besöksnäring i Degerfors kommun – och har en gedigen föreningsbakgrund, bland annat inom kulturområdet. Via mitt jobb på kommunen kom jag i kontakt med Degerfors IF där jag valdes in i styrelsen 2010 och är ordförande sedan förra året.

Conny Blessner:
– Jag har varit tränare i sjutton år, från fjortonåringar upp till Västra Frölunda IF:s A-lag tillsammans med Glenn Holm. Jag har också varit engagerad i Göteborgs Fotbollförbund, både som instruktör och distriktslagskapten. Jag har suttit i styrelsen för IFK Göteborg i sjutton år, varav de fem senaste som vice ordförande. Jag sitter också i IFK Göteborgs Fotbollsutskott. Privat har jag jobbat med IT hela mitt liv, på Volvo, de flesta åren som general manager. Sedan ett år tillbaka är jag egen konsult och tar uppdrag i den omfattning jag hinner.

Ove Sjöblom:
– Jag är född och uppvuxen i Sollentuna i norra Stockholm, och flyttade till Uppsala när jag var tjugotvå år.  Jag är sambo och har tre vuxna barn från mitt tidigare äktenskap. I hela mitt liv har jag varit fruktansvärt fotbollsintresserad. Spelade själv upp till fjorton års ålder i Rotebro IS. Därefter har jag följt fotbollen, bland annat genom mina barn som alla spelat fotboll, och jag har varit tränare för alla deras lag. Med dotterns lag vann vi Gothia Cup när hon var tretton år. Stort! I dag tränar jag division sex-laget IF VP, alltså Idrottsföreningen Vindhemspojkarna, där en av mina söner spelat. Professionellt är jag jurist och delägare i en advokatfirma.

Vad hoppas ni kunna tillföra i SEF:s styrelse?

Suzanne Hellström:
– Det är spännande att styrelsen består av människor från olika föreningar, både större och mindre, med olika erfarenhet. I mitt fall ska jag tillföra den lilla föreningens syn på regler och utveckling, bland annat arenautvecklingen. Stora Valla har ju lite andra förutsättningar än framför allt de nya, större arenorna.

Conny Blessner:
– Jag kan tillföra en bred erfarenhet av fotbollen och ett helhetsperspektiv där jag är bra på att se saker och ting ”uppifrån och ned”. Jag kan också tillföra energi och en hel del tankar ”utanför boxen”., där jag även vågar tänka stort.

Ove Sjöblom:
– Min expertis inom juridik, samt min breda idrottsliga bakgrund och erfarenhet från flera olika idrotter, bland annat som tävlingsledare och styrelseledamot för DN Galan i friidrott. Juridik kommer in i det mesta, och det är ju det jag arbetar med dagligen och hjälper mina klienter med, framför allt i samband med affärsutveckling.

Vilka är svensk elitfotbolls största utmaningar?

Suzanne Hellström:
– Konkurrensen med både andra idrotter och andra ligor. Det finns egentligen inget motsatsförhållande i att du håller både på Manchester City och Degerfors IF, även om det kan låta så ibland. Vi behöver också bromsa kostnadsutvecklingen, även om jag vet att klubbarna redan arbetar med det, och öka intäkterna från sponsorer och publik. För trettio år sedan sponsrade företagen Degerfors IF med hjärtat, i dag är det en affärsuppgörelse. Vi behöver bli bättre på att lära känna vår produkt och på att knyta affärsuppgörelser.

Conny Blessner:
– Att öka intäkterna! Det är vad som krävs för att vi ska kunna utveckla klubbarna och fotbollen. Vi behöver också jobba på att behålla våra spelare lite längre, de går i allmänhet för tidigt till klubbar i andra länder. Det i sin tur kräver att vi vågar släppa fram spelarna tidigare, att tro på de unga. Varje spelare skulle behöva en karriärplan där vi klubbar kommer överens med agenterna och spelaren om när det är lämpligt att spelaren ger sig ut i Europa, vilket jag tror är vid cirka tjugotre-tjugofyra års ålder. Då har de hunnit ta en plats i våra allsvenska klubbar och mognat som människor.

Ove Sjöblom:
– De största utmaningarna är den enorma konkurrensen på marknaden för fotbollskonsumenter. Vi gör mycket bra i dag, men vi behöver bli bättre på allt eftersom fotbollskonsumenten inte nöjer sig med bara bra fotboll. Det måste hända någonting mer. Därför ligger vår satsning på WiFi på alla arenor, CRM-system och ökad upplevelse på våra matcharrangemang helt rätt i tiden. Det märker jag med Sirius. Trots att vi ligger i toppen av Superettan och spelar en attraktiv fotboll så har vi ”bara” femtonhundra åskådare i snitt på hemmamatcherna.

Vilket är ditt bästa fotbollsminne från 2014?

Suzanne Hellström:
– Oj, det finns så många, men ska jag bara plocka ett får det bli när vi slog GIF Sundsvall på Stora Valla i mitten av september med fyra-ett. Där och då vände vi oro för vår tabellplacering till glädje bland spelare, ledare och publik.

Conny Blessner:
– Att IFK Göteborg placerade sig som nummer två i allsvenskan, det tycker jag som en del av den blåvita familjen. Jag måste dock säga som fotbollsälskare att Malmö FF:s kvalificering till Champions League var beundransvärd.

Ove Sjöblom.
– Jag har två starka minnen. Det första är matchen mot Hammarby hemma på Studenternas, när vi vann med två-ett. Dels för det sportsliga resultatet, dels för hela evenemanget. Det var mer än fullsatt och jag kom ihåg att jag kände mig stolt där jag satt på läktaren.

– Mitt andra minne är matchen i Svenska Cupen mot Elfsborg första maj. När jag vaknade på morgonen var det sju-åtta centimeter nysnö! Det var osäkert om vi skulle kunna spela matchen, och i så fall var. Tack vare en fantastisk insats av vaktmästerteamet på Studenternas hade vi en fullt spelbar plan på eftermiddagen.

Ni representerar tre klassiska föreningar. Vad är det bästa med era respektive föreningar?

Suzanne Hellström:
– Engagemanget i och kring Degerfors IF! Vår totala publiksiffra förra året var tre gånger så stor som invånarantalet i orten Degerfors. De är ovanligt – många lag har kanske hälften i totalpublik jämfört med invånarantalet. Det finns ett stort hjärta för Degerfors, inte minst hos publiken som reser hit för att se på matcherna. Kanske har det att göra med att vi fostrar unga spelare, ger dem chansen och önskar dem lycka till när de går vidare i karriären till andra klubbar. Och så börjar vi om med att plocka fram nya talanger… Det tror jag folk uppskattar.

Conny Blessner:
– Kontinuiteten: att föreningen är större än styrelse, tränare och spelare. Plus det stora stödet från våra supportrar.

Ove Sjöblom:
– Att vi är en förening för både elit och bredd inom innebandy, bandy samt fotboll för både damer och herrar. Vi har ett starkt varumärke, inte minst inom CSR-området bland annat tack vare vår satsning Gränslös fotboll. Vi fick faktiskt pris för filmen om Gränslös fotboll på en lokal mediegala nyligen!

Om du var en sagofigur i Astrid Lindgrens värld – vem skulle du vara då?

Suzanne Hellström:
– Ronja Rövardotter! Jag tycker att vi är lika när det gäller att ha modet att prova på det okända och att ta risker.

Conny Blessner:
– Ronja Rövardotter! Hon är stark, modig och vågar. Så kan jag uppfatta mig själv i många situationer. Jag har tagit en del fighter.

Ove Sjöblom:
– Karlsson på taket! Han är glad man i sina bästa år som försöker vara sig själv hela tiden. Dessutom älskar jag mat, gärna köttbullar. Någon propeller på ryggen har jag dock inte!

Thomas Björn