På fredagen valdes Föreningen Svensk Elitfotbolls (SEF:s) ordförande Lars-Christer Olsson in i styrelsen för European Professional Football Leagues (EPFL).

 

Det är ett utomordentligt steg för att konsolidera de svenska elitklubbarnas ställning på den internationella scenen.

 

De 32 SEF-klubbarna (16 vardera från Allsvenskan respektive Superettan) får härmed en röst rakt in i ett av de tyngsta beslutsfattande organ som rör europeisk klubblagsfotboll på elitnivå.

 

EPFL är nämligen en intresseorganisation för de 30 största ligorna inom fotbollen i Europa.

 

– EPFL har utvecklats till att bli en viktig aktör för att påverka förutsättningarna för ligafotbollens framtid. Detta inte minst i relation till det europeiska fotbollförbundet UEFA och det globala förbundet FIFA. Genom att engagera mig i EPFL kan jag säkerställa att föra fram de intressen som är viktiga för svensk ligafotboll, säger Lars-Christer Olsson.

 

Den svenske SEF-ordföranden fortsätter:

 

– Jag hoppas även kunna driva ligafotbollens samlade frågor framåt i en tid när den internationella agendan starkt påverkar de nationella ligornas utveckling. Mina erfarenheter av chefsuppdrag inom till exempel Föreningen Svensk Elitfotboll, Svenska Fotbollförbundet och UEFA kommer att utgöra en bra plattform för arbetet i EPFL.

 

Lars-Christer Olsson ser fram emot att ta sig an sitt nya uppdrag som, understryker han, inte på något sätt kommer att inkräkta på uppgifterna som ordförande i SEF.

 

– Jag är tacksam för det förtroende de europeiska ligornas företrädare visat mig, och ser fram mot att verka för nästa steg i EPFL:s utveckling. Jag vill även betona att detta uppdrag sker i full samklang med mitt uppdrag som ordförande för SEF, säger Lars-Christer Olsson.