Säsongen 2022 avslutades med två internationella ungdomsturneringar för de bästa lagen i Skandinavien. Det blev svensk seger i båda.
– Känslan att svensk ungdomsfotboll är på frammarsch bekräftades i båda turneringarna. Det görs ett professionellt och ambitiöst arbete i våra klubbars akademier och vi håller väl så hög klass som motsvarigheten i Norge och Danmark, säger Svante Samuelsson, sportchef på Svensk Elitfotboll.

Hammarby IF vann Skandinaviska Mästerskapen för P19-lag. Turneringen spelades nere i Marbella och där blev det idel segrar för ”Bajen”. I finalen besegrades norska Molde FK med klara 3-0. IF Brommapojkarna slutade fyra och AIK på plats åtta. Turneringen för P17-lag spelades i Borås. Där blev IFK Göteborg mästare efter att ha besegrat FC Köpenhamn på straffar i finalen. Hammarby slutade sexa i turneringen och Halmstads BK sjua.

– De deltagande svenska klubbarna skaffar sig värdefulla erfarenheter av internationella matcher mot kvalificerat motstånd. Klubbarna från de tre länderna tar turneringen på stort allvar och den matchning som ges i Skandinaviska Mästerskapen kommer spelare och ledare ha stor nytta av i framtiden, menar Svante Samuelsson. Att två svenska klubbar dessutom lyckades vinna är en styrkebesked.

Målsättningen med Skandinaviska Mästerskapen är att ge bra internationell matchning till våra främsta P19- respektive P17-lag. Tränarna i de deltagande klubbarna är mycket nöjda med sina turneringar.

– Vi har fått bra och tuffa matcher här med en helt annan intensitet än hemma. Jag tycker att de norska och danska lagen spelar ett aggressivt försvarsspel och har spelare med andra egenskaper än vi får möta i Sverige. De har lite högre hastighet, är snabbare och har ett bättre tillslag. Det har varit en jättebra turnering, med bra motstånd och fantastiska förutsättningar med planer och hotell, säger Fredrik Samuelsson, tränare i Hammarbys P19-lag.

Johan Karlsson, tränare i IFK Göteborgs P17-lag fyller i.

– Matcherna har varit väldigt, väldigt bra. Det är såna här matcher killarna vi behöver, det får de inte tillräckligt ofta i sina serier. Det brukar bli några i slutspelet på hösten, men de här är en nivå där vi får jobba med andra grejer som vi inte alltid kan göra mot de svenska lagen, konstaterar Karlsson.

Ungdomsfotbollen fortsätter sin resa efter årsskiftet igen, då främst genom gruppspel två i Ligacupen för P16-, P17- och P19-lag.