Det är dags för den sjätte raka säsongen med en officiell ligaboll från SELECT Sport i både Allsvenskan och Superettan. 2022 års ligaboll är nu i handeln – i år med ett nytt intressant utseende.
– Det känns extra spännande i år. Vi har tagit fram en ny innovativ design med helt nytt formspråk, säger Richard Kjell, Country Sales Manager på Svenska SELECT Sport AB.

Ligabollen från SELECT började användas inför säsongen 2017 för första gången. 2022 blir den sjätte raka säsongen med en officiell ligaboll för både Allsvenskan och Superettan. 

Det ursprungliga avtalet var på fyra säsonger men förlängdes redan i mars 2020 att gälla till och med säsongen 2024.

2022 års ligaboll heter Brillant Super och är en ny kvalitetsboll tillverkad av högkvalitativa material med den klassiska SELECT-bollens egenskaper. Ytmaterialets nya 3D-diamantstruktur garanterar en ännu stabilare bana, optimerad friktion mellan boll och sko samt bästa grepp för målvakter.

– Vi är mycket nöjda över samarbetet med SELECT. Ligabollarna är väldigt uppskattade av våra klubbar, där framförallt det sportsliga aspekterna prioriteras högt, och dessutom tillför ligabollarna en viktig affärsmässig dimension på liganivå. SELECT som leverantör står verkligen för den höga kvalité och service som man önskar av en långsiktig samarbetspartner, säger Jan Karlsson, Försäljningsdirektör på Svensk Elitfotboll. 

2021 har det hittills gjorts 1047 mål med ligabollen, ett snitt på 2,46 mål per match.

Ligabollen 2022 finns till försäljning i butik från och med julhandeln i år.

Fakta ligabollen för Allsvenskan och Superettan:
Den officiella ligabollen började att användas av samtliga lag i Allsvenskan och Superettan från och med säsongen 2017. Bollen tillverkas och levereras av SELECT. Det ursprungliga avtalet var på fyra säsonger men förlängdes i mars 2020 att gälla till och med säsongen 2024.

SELECT tillhandahåller sedan tidigare officiella ligabollar till tio andra europeiska ligor, bland annat danska 3F Superliga sedan 2015, belgiska Jupiter League sedan 2010 även till tyska Bundesliga och till holländska Eredivise, under namnet Derbystar, sedan 2006 samt portugisiska Liga Portugal sedan 2018.

Egenskaper Ligabollen:

  • En ny kvalitetsboll tillverkad av högkvalitativa material med den klassiska SELECT-bollens egenskaper 
  • Ytmaterialets nya 3D-diamantstruktur garanterar en ännu stabilare bana, optimerad friktion mellan boll och sko samt bästa grepp för målvakter 
  • De vita panelerna är tillverkade av ett speciellt ultravitt material för att säkerställa att spelare och åskådare kan se bollen tydligt
  • 32 termolimmade paneler ger mindre vattenupptagning än handsydda bollar, vilket innebär att bollens vikt aldrig påverkas oberoende väder 
  • Under ytlagret finns ett nyutvecklat skummaterial (4 mm) inklusive en Zero-Wing-latexblåsa med inbyggd balanspunkt som sitter mittemot ventilen 
  • Yttermaterialet och det underliggande skummet ger bollen en lätt och mjuk känsla