Representanter från idrotten, media och spelbranschen samlades en tidig morgon i Svenska Spels lokaler i Solna för att ta del av ett frukostseminarium om matchfixning. På plats fanns den tyske kriminalkommissarien Michael Bahrs som berättade om sina erfarenheter om matchfixning och hur det kan gå till, även i Sverige.
– Vi är glada att så många kom för att höra Michael Bahrs. Matchfixning är ett hot både mot idrotten och spelbolagen och därför jobbar vi på Svenska Spel med förebyggande insatser och med löpande övervakning av våra spel. En viktig del i det förebyggande arbetet är kunskapsspridning, till exempel genom den här typen av seminarier, säger Jan Svensson, strategisk utredning och tillsyn på Svenska Spel.
Michael Bahrs berättar om hur den organiserade brottsligheten bakom matchfixning är uppbyggd och att det ofta handlar om grovt kriminella organisationer som finns utspridda över hela världen. Bahrs visar också upp bevis som spelkvitton och transaktioner med mångmiljonbelopp, på att det förekommit matchfixning. Bahrs berättar att spelare mutas och att bettingen ofta äger rum i Asien.
I Sverige är ett antal matcher, hela vägen upp på högsta nivå, misstänkta för matchfixning. Bland annat har det förekommit misstankar runt Jönköpings Södra – Östersund 2016, då en yngling sprang in på planen och attackerade ÖFK:s målvakt, samt att en AIK-spelare den här säsongen kontaktade klubben och sa att han blivit erbjuden pengar för att fixa matchen mot IFK Göteborg. Samma sak hände en spelare i Halmstad i matchen mot Malmö FF.
Svensk Elitfotboll och Svenska Spel har sedan 2016 en gemensam resurs i den före detta elitspelaren Anders Wikström som åkt ut och besökt samtliga klubbar i Allsvenskan och Superettan och föreläst i spelansvar och riskerna med matchfixning. Anders Wikström har dessutom träffat ungdomslag i samband med Gothia Cup Tipselit Trophy samt att Wikström just nu arbetar med en gemensam plattform mot matchfixning för elitklubbarna och deras akademier, där klubbarna själva kan utbilda sina spelare i riskerna.
– Genom att alla får veta vad som gäller och hur man hanterar eventuella frågor som rör matchfixing tar vi ett ansvar för fotbollens trovärdighet, säger Anders Wikström.