För andra året i följd utbildas spelarna i klubbarna i Svenska Futsalligan (SFL) i riskerna med matchfixning. Den här gången enbart digitalt på grund av pandemin.
– Vi jobbar så mycket vi kan i förebyggande syfte, säger Lasse Ternström, Ligaansvarig Futsal på Svensk Elitfotboll.

Svensk Elitfotboll och Svenska Futsalligan har sedan början av 2018 ett samarbete där båda parter ”aktivt och gemensamt skall samverka för att utveckla Svenska Futsalligan”. Som en del av detta genomgår spelarna i SFL varje år en utbildning i anti-matchfixning. Utbildningen görs digitalt och finansieras bland annat av elitfotbollens huvudpartner Unibet.

Fokus i utbildningen ligger på vikten av spelansvar och riskerna med matchfixning.

– Vi är glada att vi får den här möjligheten. Ligan, spelarna och allt runt omkring SFL blir mer och mer professionellt för varje dag och när intresset ökar så ökar också trycket utifrån. Då måste spelarna veta vad de kan komma att råka ut för, säger Lasse Ternström.

Anders Wikström, ansvarig för ligaintegritet på Svensk Elitfotboll, har i många år undervisat för klubbarna i Allsvenskan och Superettan i riskerna med matchfixning.

– Det är av yttersta vikt att även SFL och deras spelare får den här informationen. Futsalen växer och med det kan även riskerna öka. Spelarna måste veta vad som gäller och att de exempelvis har anmälningsplikt, säger Anders Wikström.