Svenska Fotbollssupporterunionen (SFSU) lämnade inför säsongen fram en folder till ligan och alla klubbar med minimikrav från supportrar gällande bortasektioner.
– Ska vi kunna fortsätta lyfta svensk fotboll som vi gjort de senaste åren så måste vi fokusera på bortasupportrarna och bortaläktaren, säger Sofia Bohlin, ordförande i SFSU.

– Bortasupportrar är av tradition inte prioriterade. Vi har tagit fram minimikrav för vad man kan förvänta sig på en bortaläktare men vi har också gjort det för att skapa säkrare och tryggare evenemang, för att locka fler folk. Supportrar som reser är en stor anledning till den ökade publikutvecklingen vi upplever i svensk fotboll just nu, säger Sofia Bohlin.

SFSU:s lista behandlar allt som har med bortaresandet att göra som säkerhetstänk eller ett varierat utbud i kioskerna. Klubbarna i Allsvenskan och Superettan har fått titta på listan och Svensk Elitfotboll säger att de är beredda att jobba vidare med detta.

– Vi har tagit in den till oss och jobbar med att försöka lösa punkterna och vi kommer nu stegvis ta frågorna framåt. Vi kanske inte fixar alla punkter nu men förhoppningsvis många av dem. Det kommer ta en del tid, det är ytterst klubbarna som bestämmer, men nu är vi igång och vi gör vad vi kan, säger Mats Enquist.

– Det är bra att ha den här dialogen med supportrarna. Att bemöta blandade enskilda tyckanden är mycket svårt, men via SFSU har supportrarna en samlad röst vi kan prata med, säger Mats Enquist, Generalsekreterare på Svensk Elitfotboll.

Arbetet har precis påbörjats och ännu är det för tidigt att säga något om det blir några förändringar på bortasektionerna men klubbarna är positiva och SFSU har förhoppningar.
– SEF och klubbarna är positiva. Vi hoppas att kunna implementera det här under 2017. Det går framåt, det går rätt väg, säger Sofia Bohlin.

Samarbetet mellan ligan och supportrarna är något som inte är vanligt ute i Europa och Svensk Elitfotboll beskriver samtalen som en prioriterad fråga.
– Supportrar är en oerhört viktig del av den svenska elitfotbollen. Vi är alla en del av samma familj, må vara med olika strukturer och olika fokus ibland. När vi funkar bra ihop gör vi varandra och fotbollen urstarka. Fotbollen och supportrarna är en symbios, det går inte att separera dem från varandra, vi måste samverka, säger Mats Enquist.