Det är länge sedan sist men 2017 är IK Sirius tillbaka i Allsvenskan. 43 år utanför fotbollens finrum sätter sina spår men något har hänt i en stad som annars alltid förknippats med bandy. Fotbollen tar mer plats och inte bara på fotbollsplanen.
– Sirius arbete ger tillbaka så mycket mer till samhället än bara fotbollen, säger Marlene Burwick, Kommunstyrelsen ordförande i Uppsala.
Förutom att IK Sirius rent sportsligt nått Allsvenskan och med det höjt intresset för fotboll i Uppsala så har fotbollen också blivit ett viktigt verktyg för integration och samhällsnytta. Sirius driver under namnet Gränslös fotboll samhällsengagemangen Nattfotboll och Siriusbollen. I kombination med den sportsliga bedriften så har Sirius samhällsarbete inte bara gjort nytta för Uppsala som stad, det sätter också Uppsala på kartan.
– Sirius arbete är en väldigt viktig del av samhället, fortsätter Marlene Burwick. Det görs jättemycket vad gäller ungdomsidrott men också integrationsaspekten mot ungdomar.
Nattfotbollen erbjuder ungdomar i fyra utsatta områden i Uppsala att spela fotboll på fredag- och lördagskvällar. Det krävs ingen bokning, det finns inga fasta tider, det är ingen kostnad och det är inga krav på utrustning bara man följer reglerna. Totalt engagerar Sirius här runt 300 ungdomar i Uppsala per helg. Mejsam Abdulla är ansvarig för nattfotbollen i Uppsala.
– Vi startade i Gottsunda 2012. Målet var att försöka samarbeta med en större idrottsklubb och vi kom i kontakt med Sirius. Vi ville få det tillgängligt överallt i Uppsala. Att man kan spela fotboll, hänga och umgås. Det gick bra och spred sig snabbt.
Statistiken visar att de områdena där nattfotbollen finns har blivit lugnare och upplevs tryggare, och det märks snabbt att nattfotbollen behövs. Under sommaruppehållet ringde kommunen och ville att Mejsam och hans vänner skulle starta upp nattfotbollen igen för att det genast hade blivit stökigare i stadsdelarna. Mejsam Abdulla berättar.
– Vi inledde ett samarbete med räddningstjänsten. Jag fixade några brandmän som kommer och spelar fotboll med oss i Gottsunda med jämna mellanrum. Från början visste ungdomarna inte om att de spelade mot brandmän men efter ett tag lärde de känna varandra och det har gett bra effekt när brandmännen och ungdomarna känt igen varandra på gator och torg på kvällarna. Bilbränder och skadegörelse har minskat i områdena.
Uppmuntrar till ansvar
Mejsam berättar också att vissa ungdomar inte bara nöjer sig med att spela fotboll utan att de också vill göra något mer med tillfällena. Några av dessa har Mejsam låtit bli tränare.
– Jag var tydlig. De som sköter sig och kan ta ansvar, de kommer att stöttas. De kan kanske bli ledare. Många gjorde det och fick bli ledare. Vi hjälpte dem med utbildning.
– I Gottsunda var det äldre ungdomar runt 20-21 år som ville bli ledare, och ta mer ansvar, så vi hjälpte dem starta en ny förening. Vi informerade om hur det fungerar, vad som krävs. Vi bildade en förening åt dem som de själva fick ta ansvar för och det blev väldigt bra. Vi har även försett Ronjabollen med ungdomar som ville ta ansvar och även där gick det bra. Vi försöker se när ungdomarna behöver hjälp, att de ska utvecklas. Vi ska hjälpa dem, det ska ingå i Sirius regi.
Att säga att Mejsam är engagerad är en underdrift. Han lever för att hjälpa ungdomarna. De första åren jobbade Mejsam ideellt med nattfotbollen men har nu en anställning. Hans breda kontaktnät och förtroende hos ungdomarna är ovärderlig. Mejsam har till och med hjälpt till att ungdomar skaffat sig riktiga arbeten med honom och nattfotbollen som referenser.
– Det här är ett viktigt projekt för mig. Jag har varit med från dag ett trots att jag har ett annat jobb också. Jag har skapat ett brett kontaktnät och ett förtroende bland ungdomarna.
– Jag får ofta frågan hur det gynnar Uppsala som stad och hur vårt arbete gynnar ungdomarna. Det jag märkt är att många som inte vill spela är ändå där och tittar på. Då kan jag prata med dem, skapa förtroende. Efter ett tag öppnar de sig. Det visar sig att de ofta vill ha hjälp att få jobb, eller ta körkort eller liknande. De har kunnat vända sig till oss och använda mig som referens. De har fått hjälp. För dem har inte fotbollen hjälpt, men vi har hjälpt till. En undersökning visar att för varje krona vi satsar i projektet så får Uppsala stad 22 kronor tillbaka, och det är inte fy skam.
I Uppsala finns även Ronjabollen som finns till för att låta unga invandrartjejer att spela fotboll. Tjejer som annars inte naturligt skulle ha upptäckt fotbollen. Nyligen blev Ronjabollens projektledare Sevana Bergström rekryterad av Svenska Fotbollförbundet för sina insatser med unga tjejers rätt att spela fotboll.
– Ronjabollen är oerhört genomtänkt och betyder mycket. Bara det att de ger ut gratis busskort så att tjejerna ska ta sig till träningen. Det är en enorm insats och har en stor betydelse. Att skapa möten mellan människor från hela världen, att unga identifierar sig med fotbollen också, att de har sitt eget lag. Det finns inga gränser utan en gemenskap. Fotbollen har så låga trösklar, det räcker att man har en boll. Det här är värdefullt för ungdomarna och en viktig integrationsdel, säger Marlene Burwick.
Spelarna ambassadörer
Sirius nyligen blivna allsvenska spelare har i takt med framgångarna börjat bli igenkända på gatorna i Uppsala och tanken är att framöver inkludera spelarna i nattfotbollen.
– Vi är ganska igenkända. Det är många Uppsalabor som vet vilka vi är. Intresset för fotbollen har ökat för varje division vi gått upp i. Det är de som är från Uppsala och har vuxit upp här som har koll. Sirius engagerar främst folket från Uppland, säger Ian Sirelius, spelare i IK Sirus och CSR-ansvarig i klubben.
– Tanken är att vi Siriusspelare ska bli mer involverade med att jobba som ambassadörer och skapa relation med många av ungdomarna och på det sättet inspirera, att de får en koppling till Sirius. Vi ska hjälpa till och döma och så vidare. Vara förebilder.
När platsen för den allsvenska upptaktsträffen 2017 skulle bestämmas så visade Uppsala stad tidigt intresse. Sirius arbete har fått bra genomslag på hemmaplan och Uppsala stad vill bli satt på kartan som en fotbollsstad, samtidigt som fler får möjlighet att ta del av vad fotbollen gjort för samhället i Upplands största stad.
– Det är oerhört viktigt med lyskraften som Allsvenskan innebär. Den kommer betyda mycket, avslutar Marlene Burwick.
– Nu ska vi bara förvalta det här och hålla oss kvar och öka intresset, säger Ian Sirelius.
För Mejsams del fortsätter arbetet med nattfotbollen och det troliga är att ännu fler vill prova på att spela i takt med att Sirius och spelarna blir ännu mer omskrivna och uppmärksammade i nationell media.
– Nattfotbollen kommer att växa i fler områden. Det är många ungdomar och ledare som kommer till oss och frågar redan nu. Vi ska även göra en satsning centralt och försöka ordentligt få dit tjejer från 14 år och uppåt, avslutar Mejsam Abdulla.
IK Sirius spelar sin första allsvenska hemmamatch på 43 år söndagen den 9 april, mot IFK Göteborg.
Sirius samhällsengagemang:
Nattbollen
Samlar ungdomar i stadsdelarna Gottsunda, Gränby, Sävja och Stenhagen för att skapa en naturlig samlingsplats genom att låta dem spela fotboll tillsammans under fredag- och lördagkvällar.
Siriusbollen
Drivs en gång i veckan för att ge ungdomar med funktionsnedsättningar en chans att aktivera sig, att röra sig och framförallt att ha kul tillsammans.
Röster om Sirius samhällsengagemang och fotbollens betydelse för Uppsala:
Cilla Fischer, Marknadsansvarig, IK Sirius
– Det absolut unika med vårt projekt är att det pågått så lång tid. Många projekt klarar inte att hålla så länge och man vet att kontinuitet och långsiktighet är viktigt för att lyckas med att göra skillnad i samhället. Vi sysselsätter 300 ungdomar varje helg och vi är det största projektet i Sverige med nattfotboll. Det är många ungdomar som lirar med en boll istället för att driva runt på stan rastlösa. Hur det påverkar? Vi vet att vi har gjort skillnad för många ungdomar som idag kanske även är ledare inom nattfotbollen. En del har startat egen förening och så vidare. Jag tror även vi skapar en stolthet hos våra egna medlemmar kring att vi är engagerade i allas lika värde, i att ge möjlighet för alla att idrotta. Mejsam är vår eldsjäl och drivkraft i projektet. En stor förebild bland ungdomarna.
Ian Sirelius, spelare IK Sirius och ansvarig för CSR
– Jag började hjälpa till i slutet av förra året. Tanken var att köra Nattfotbollen tillsammans med Mejsam. Vi samlar 300 ungdomar per kväll i åldern 8-25 år, kan man säga. Det är mestadels killar, men vi det är ett utvecklingsområde att få med tjejer. Vi ska också kör över sommaren. Det är fler och fler ensamkommande vid de här tillfällena. Vi har också testat att ha en turnering mellan alla områden, som kom med varsitt lag. Det var uppskattat. Många grabbar hänger normalt kvar i sitt område och tar sig inte ifrån det. Turneringen gör att ungdomarna reser mellan områdena.
Christer Svensson Världsklass Uppsala
– Tänk på hur många av våra 215 000 Uppsalabor som spelar fotboll eller tittar på fotboll. Ett annat engagemang som engagerar är Sirius nattfotboll. Det har hjälpt till att lugna ner stämningen på helgkvällarna i utsatta områden. Det har varit jätteviktigt. Likaså Ronjabollen. Det är extra tufft för en del invandrartjejer som inte får spela fotboll. Här har dem fått en möjlighet.
– Uppsala var Sveriges bandystad en gång om året och det är några år sedan nu. Det var när bandyfinalen spelades här. Det har länge funnits en bredd för fotbollen i Uppsala men inget lag i yppersta eliten på länge på herrsidan. Men nu tror på 15 fester i år när e andra allsvenska lagen kommer på besök.
Ove Sjöblom, ordförande Sirius samt Ahlford advokatbyrå.
– Uppsala som idrottsstad har definitivt förändrats. Det började när vi gick upp i Superettan och samtidigt gick långt i Svenska Cupen 2014, där vi spelade semifinal. Där och då känns det som att fotbollen gick jämsides med bandyn som varumärke för Uppsala.
– Vi gör en väldigt stor samhällsinsats i och med Gränslös fotboll. Sedan är fotbollen i sig ett CSR-projekt där många olika nationaliteter samsas med nykommande. I grunden står fotbollen för integration och motarbetar utanförskap. Fotbollen är så stor och så mycket mer än själva sporten, dess kraft är enorm.
– Uppsala är en helt annan stad än för 30 år sedan. Det knakar i Uppsala. Vi har en otrolig expansion och inflyttning på gång. Det skapar förutsättningar för elitfotboll med bra underlag. Det finns en stor potential för fortsatt elitverksamhet.
Joel Grauman, Hållbarhetsansvarig hos huvudsponsorn Länsförsäkringar
– Vi på Länsförsäkringar Uppsala är otroligt stolta och glada att vi äntligen fått ett allsvenskt lag igen. Det betyder mycket att ha ett elitlag som sätter Uppsala på kartan. Det är fler som kommer att upptäcka staden Uppsala. Vi ser framför oss att se många glada fotbollståg genom Uppsala.
–Det är självklart viktigt för oss och vi är glada att vara med. Idrott på hög nivå är en del av det som gör vårt län attraktivt att bo och leva i, och Sirius framgångar bidrar absolut till att vi som bor här känner en stolthet över vår stad.
– Länsförsäkringar Uppsala var tidigt ute med att ställa krav på klubbarna vi sponsrar om att ta ett socialt ansvar – till exempel nolltolerans mot alkohol och droger, nolltolerans mot mobbing och att ledare ska vara goda förebilder för att lagen ska få bära loggan. Vi var med startade Gränslös fotboll tillsammans med Sirius och flera andra klubbar vi stöttar driver olika sociala projekt som vi är engagerade i. När både företag och idrottsklubbar tar ansvar även på detta sätt, hjälps vi åt att förebygga utanförskap, vilket ger samhällsvinster på sikt.