Välkommen till två fullmatade helger med skandinavisk toppfotboll för U18-lag i Prioritet Serneke Arena i Göteborg. Sverige, Norge och Danmarks bästa ungdomslag gör upp om en inofficiell titel samtidigt som de tävlingsmatchas internationellt mot varandra.

I år väntas mycket publik till Prioritet Serneke Arena. Mycket på grund av de lokala lagen IFK Göteborg och Elfsborg. När IFK Göteborg vann Ligacupen med sitt U17-lag i våras satt över 2000 personer på läktarna och intresset lär inte vara mindre nu.

– Vi ser fram emot den här turneringen och vi får vara beredda på att det kommer vara väldigt mycket folk på läktarna, speciellt när IFK Göteborg spelar, säger Stefan Lundin, Sportdirektör på Svensk Elitfotboll.

Sverige skickar båda finallagen från årets U19 Allsvenska samt Brommapojkarna som fick flest poäng av alla i grundserien till turneringen och söker revansch från förra året då turneringen mestadels blev en dansk och norsk historia.

För motståndet står profilerade klubbar och erkända akademier från FC Köpenhamn, FC Midtjylland, Esbjerg, Stabaek och Viking.

– Sverige representeras av tre starka klubbar. Problemet är att Danmark och Norge också har det. Det kommer att vara jämna och spännande matcher med så mycket talang och så mycket spännande spelare, säger Stefan Lundin.

Lagen delas in i två grupper á fyra lag. Gruppspelsmatcherna spelas 17 och 19 november samt 1 december. Finalspelet spelas 3 december. Samtliga matcher spelas i Prioritet Serneke Arena.

Turneringen spelas för andra året. Regerande mästare är FC Midtjylland från Danmark. Läs mer om turneringen här.

Fakta Tipselit:
Tipselit är på pojksidan ett samarbetsprojekt mellan Föreningen Svensk Elitfotboll och Svenska Spel, fotbollens huvudsponsor, och på flicksidan Elitfotboll Dam, Svenska Fotbollförbundet och Svenska Spel, med syfte att utveckla svensk elitfotboll. Detta görs genom målmedveten satsning på unga talanger. Varje år bidrar Svenska Spel med tolv miljoner kronor till svensk ungdomsfotboll, pengar som Svensk Elitfotboll fördelar ut till de 58 deltagande klubbarna enligt ett certifieringssystem.

Föreningen får möjlighet att förstärka sin talangutveckling genom att anställa kvalificerade tränare för sitt utvecklingslag. Tanken är att talangerna ska få en elitinriktad fotbollsutbildning av i första hand heltidsanställd tränare. Syftet är att trygga framtiden för svensk fotboll.

2016 hade totalt 749 aktiva elitfotbollsspelare i Sverige och i utlandet passerat genom Svenska Spel Tipselit. 244 av dessa spelade i Allsvenskan och 320 i Superettan.

Läs mer på tipselit.se