Årets upplaga av de Skandinaviska Mästerskapen för P18-lag, den fjärde i ordningen, tar form. Turneringen kommer att gå av stapeln under en helg i november och en finalhelg i december. Spelplats är Prioritet Serneke Arena i Göteborg. Sverige representeras av de tre främsta lagen i P19 Allsvenskan.

Sverige har revansch att kräva efter tre raka turneringar utan en totalseger. Regerande mästare är Sogndal från Norge och åren innan dess vann danska Esbjerg och FC Midtjylland turneringen.

Precis som tidigare år så spelas turneringen i Prioritet Serneke Arena. De deltagande lagen delas upp i två fyrlagsgrupper där alla möter alla och vinnarna av respektive grupp möts i en final. Speldagar för gruppspelet är fredag 15 november, 17 november och fredag 6 december. Söndag 8 december är en finaldag.

Sverige ställer i år upp med tre klubbar, precis som Norge också gör. Danmark ställer upp med två. De svenska lagen som kommer att delta är ettan, tvåan och trean från P19 Allsvenskan.

Samtliga matcher spelas med P18-trupper.

Fakta Skandinaviska Mästerskapen:
Skandinaviska mästerskapen för fjärde året i rad. Tanken är att skapa internationell matchning och att förlänga säsongen för våra bästa U18-lag.

Deltar gör lag från Sverige, Norge och Danmark. Sverige representeras av de tre bästa lagen i U19 Allsvenskans slutspelsserie. Från Danmark kommer de bästa lagen från P19-serien. Norge gör ett urval bland de norska lag som deltar i UEFA Youth League samt i nationella U18- och U19-serien.

Gruppspel 15 november, 17 november samt 6 december.
Finalspel 8 december.

Spelare ska vara födda 2001, max tre spelare som är födda 2000 får användas.

Vinnare tidigare år:
2018: Sogndal (Norge)
2017: Esbjerg (Danmark)
2016: FC Midtjylland (Danmark)

Svenska lagens slutplacering:
2018:
4 Hammarby IF
6 BK Häcken 

2017:
3 IF Elfsborg
4 IF Brommapojkarna
6 IFK Göteborg

2016:
4 IF Elfsborg
5 Malmö FF
8 IF Brommapojkarna

Tipselit:
Tipselit är på pojksidan ett samarbetsprojekt mellan Föreningen Svensk Elitfotboll och Svenska Spel, fotbollens huvudsponsor, och på flicksidan Elitfotboll Dam, Svenska Fotbollförbundet och Svenska Spel, med syfte att utveckla svensk elitfotboll. Detta görs genom målmedveten satsning på unga talanger. Varje år bidrar Svenska Spel med tolv miljoner kronor till svensk ungdomsfotboll, pengar som Svensk Elitfotboll fördelar ut till de 62 deltagande klubbarna enligt ett certifieringssystem.

Föreningen får möjlighet att förstärka sin spelarutbildning genom att anställa kvalificerade tränare för utvecklingslagen. Tanken är att talangerna ska få en elitinriktad fotbollsutbildning av i första hand en heltidsanställd tränare. Syftet är att trygga framtiden för svensk fotboll.

2018 hade totalt 757 aktiva elitfotbollsspelare i Sverige och i utlandet passerat genom Tipselit. 285 av dessa spelade i Allsvenskan och 301 i Superettan.

Läs mer på tipselit.se