Varje månad ger elitfotbollens huvudsponsor Unibet 10 000 kronor till vinnarna för Månadens spelare och tränare i Allsvenskan och Superettan, att skänka till valfritt samhällsengagemang i sin klubb. September månads vinnare skänker sina vinstpengar till arbete som främjar barn och ungas idrottande.

Marcus Antonsson blev Månadens spelare i Allsvenskan i september. Han väljer att skänka sina vinstpengar till utvecklandet av Nattfotboll i Värnamo Kommun.

– Nattfotboll riktar sig till ungdomar i åldern 13-18 år. Syftet med Nattfotbollen är att skapa samhörighet, bidra till ökad integration och hjälpa ungdomar med vuxna förebilder. I över ett år har det anordnats Nattfotboll i Värnamo och sedan några veckor tillbaka även i en annan ort i vår kommun, Rydaholm. Nu kommer vi att kunna starta upp på fler orter i kommunen, säger Antonsson.

Djurgårdens tränarduo Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf vann i september den andra Månadens tränare för säsongen i Allsvenskan. Då som nu går pengarna till klubbens Skol IF, som sätter Stockholms barn och unga i rörelse genom att integrera idrott och skola.

– Det är alltid roligt att vinna! I Djurgården är målet alltid att vinna och även om vi tillsammans främst strävar efter att vinna kollektiva titlar är individuella titlar på vägen, för spelare och i det här fallet oss, förstås roligt att få, kommenterar tränarna utmärkelsen.

Västerås SK:s målspruta Viktor Granath tog i september hem sin andra raka Månadens spelare i Superettan. Hans 10 000 kronor går den här gången till Skyhöga favoriter som stöder barn och unga i västmanland som vill idrotta men som utan ekonomiskt stöd inte har möjlighet att göra det full ut.

– Projektet stödjer barn och ungdomar i Västerås och Västmanland som vill idrotta men som utan ekonomiskt stöd kanske inte har möjlighet att göra det fullt ut. Hos ”Skyhöga favoriter” kan föräldrar till barn mellan 7–15 år ansöka om idrottsstöd på 750 kronor. Dessa pengar används sedan till en av följande saker; betala medlemsavgifter, delbetala cup- och tävlingsavgifter eller köpa idrottsutrustning, säger Viktor Granath.

IF Brommapojkarnas tränare Christer Mattiasson tog i september hem sin första Månadens tränare i Superettan. Vinstpengarna skänks till Pontus Segerströms Minnesfond som varje år delar ut stipendium till ungdomsspelare i BP som agerar i Pontus anda.

– Vi har gjort ett bra jobb tillsammans. Det är jag som får utmärkelsen men det är vi tillsammans som gör det. Utan hela ledarstaben skulle vi inte stå här. Sen spelar resultatet såklart en stor roll. Har man väldigt många vinster på rad blir det utmärkelser emellanåt. Vi är glada och stolta, summerar Mattiasson.

Fakta Månadens spelare/tränare:
Månadens spelare och Månadens tränare i Allsvenskan och Superettan utses av Svensk Elitfotboll i samarbete med Unibet. Priset går till den spelare som gjort bäst bestående sportsliga avtryck under den senaste månaden. Varje vinnare får 10 000 kronor vardera från elitfotbollens huvudsponsor Unibet att skänka till ett samhällsengagemang klubben.

Månadens spelare och Månadens tränare utses sex gånger per liga under 2022. I juryn sitter samtliga 16 lagkaptener eller huvudtränare, beroende på pris, samt sportjournalister från riksmedia och från lokalmedia i de samhällen där Allsvenskan eller Superettan spelas.

Juryn röstar varje månad fram tre finalister till utmärkelsen. Därefter får supportrar möjlighet att rösta fram vilken av de tre finalisterna som de anser ska vinna. En totalsumma räknas sedan samman, där media, tränare och lagkaptener står för två tredjedelar, supportrarnas röster står för en tredjedel, och en vinnare utses.

Allsvenska juryn: De 16 lagens tränare eller lagkaptenerIrma Helin Zibanejad (discovery+), Jens Fjällström(discovery+), Petra Svensson (discovery+), Alexander Axén (discovery+), Daniel Kristoffersson (Sportbladet), Per Bohman (Sportbladet), Petra Thorén (Sportbladet), Anel Avdic (Sportexpressen), Therese Strömberg(Sportexpressen), Noa Bachner (Sportexpressen), Daniel Nannskog (SVT Sport), Olof Lundh (TV4), Martin Petersson (Fotbollskanalen), Richard Henriksson (Radiosporten), Johan Esk (DN), Patrick Ekwall(FotbollDirekt), Henrik Hultqvist (Värnamo Nyheter), Henrik Skiöld (TT), Oskar Pålsson (Borås Tidning), Lasse Hansson (Barometern), Christer Gustafsson (Norrköpings Tidningar), Max Wiman (Sydsvenskan), Aldijana Talic (Svenska Fans), Daniel Meisels (UNT), Karl Andersson (Hallands-Nyheter), Robert Laul (GP), Markus Wulcan (GT), Lukas Sahlin (Sundsvalls Tidning), Eric Persson (Helsingborgs Dagblad), Jerry Nilsson (Blekinge Läns Tidning), Anders Bengtsson (Fotbollsmagasinet Offside), Fredrik Narvelid (Karlskoga Tidning), Marcus Birro (Studio Allsvenskan), Oskar Månsson (Fotboll Sthlm), Svante Samuelsson (Svensk Elitfotboll), Viktor Tjernström (Unibet).

Superettanjuryn: De 16 lagens lagkaptener eller tränareRamin Nouri (discovery+), Pär Hansson (discovery+), Johan Arneng (discovery+), Phillip Trollér (GP), Rasmus Ellvin (VLT), Krister Rubensson (Sörmlands Media), Fredrik Jonsson (Hallandsposten), Göran Bolin (Sportbladet), Oskar Pålsson (Borås Tidning), Jonas Bergström (Trelleborgs Allehanda), Fredrik Carlsson (Nerikes Allehanda), Perra Johnsson (Sveriges Radio Uppland), Hector Junelind (GT), Fredrik Sjölund (Östersunds-Posten), Kristian Bågefeldt (Borlänge Tidning), Filip Elg (Smålandsposten), Eric Persson (Helsingborgs Dagblad), Anton Gustavsson (Skaraborgs Allehanda), Magnus Sundvall (Jönköpings-Posten), Viktor Tjernström (Unibet), Thomas Hasselgren (Svensk Elitfotboll).

Alla vinnare 2022:
Allsvenskan: 
Månadens spelare:

April: Williot Swedberg, Hammarby
Maj: Alexander Jeremejeff, BK Häcken
Juli: Alexander Jeremejeff, BK Häcken
Augusti: Marcus Berg, IFK Göteborg
September: Marcus Antonsson, IFK Värnamo

Månadens tränare:
April: Martí Cifuentes, Hammarby
Maj: Per-Mathias Högmo, BK Häcken
Juli: Thomas Lagerlöf och Kim Bergstrand, Djurgårdens IF
Augusti: Martí Cifuentes, Hammarby
September: Thomas Lagerlöf och Kim Bergstrand, Djurgårdens IF

Superettan: 
Månadens spelare:

April: Jack Cooper Love, Skövde AIK
Maj: Amar Muhsi, AFC Eskilstuna
Juli: Jack Cooper Love, Skövde AIK
Augusti: Viktor Granath, Västerås SK
September: Viktor Granath, Västerås SK

Månadens tränare:
April: Tobias Linderoth, Skövde AIK
Maj: Magnus Haglund, Halmstads BK
Juli: Magnus Haglund, Halmstads BK
Augusti: Brynjar Gunnarsson, Örgryte IS
September: Christer Mattiasson, IF Brommapojkarna