2018 års SLO:er svetsades under tre dagar i Göteborg i februari samman inför säsongen. De cirka 25 deltagarna bestående av både gamla och nya SLO:er pratade samarbete, svenskt supporterskap och utveckling av deras egen roll.
– SLO-funktionen är en framgångsfaktor för att vi ska fortsätta skapa välkomnande, trygga, säkra och stämningsfulla evenemang, säger Kaveh Sarvari, ansvarig evenemangsutveckling och SLO-samordnare på Svensk Elitfotboll.
Första dagens utbildning dedikerades de nya SLO:erna för en introduktion och förståelse för tjänsten. I rollen ingår flera delar, men främst är det ett förberedande arbete inför varje match för att bygga kontakter mellan klubbarna och mellan supporter och klubb. Det är tydligt att alla har olika förutsättningar, olika svårigheter men delar samma mål – att alla arenor ska vara fullsatta.
– Det här är jättebra och viktigt, för vi träffas inte så ofta. Jag började som SLO förra säsongen och känner mig fortfarande ny så det är bra att få möjligheter att lära sig en massa om funktionen och få input hur andra jobbar. Att vi också lär känna varandra är viktigt för att kunna jobba bra ihop när vi sedan möts i Allsvenskan. Nu har jag exempelvis fått ett ansikte på BP:s SLO, och det kommer att göra saker lättare när vi möts i ligan, säger Hammarbys SLO Jonas Myrstedt.
– Att träffa och få höra erfarenheter från andra klubbar gör att vi kan dra lärdom av båda bra och dåliga exempel när vi bygger vår supporterkultur runt BP, säger Peter Appelquist, ny SLO för Brommapojkarna.
Fryshuset fanns på plats och utbildade deltagarna inom grupprocesser och ledarskap i miljöer där människor med olika bakgrund och förutsättningar möts. En fotbollsläktare är på många sätt en spegling av samhället i stort.
– Den första dagen var vi bara med de nya SLO:erna. De gjorde en tuff resa. De fick göra en livslinje där de lyfte tre toppar och dalar med fokus på deras egen upväxt. Detta för att förstå bakomliggande orsaker varför man är den man är och för att kunna vara en ledare och förstå grupper och supportrar. Ju mer vi gräver i oss själva desto bättre förstår vi det vi gör, och vi gräver djupt. Förhoppningsvis kan SLO:erna bära med sig det de lär sig som en passion och ett driv, säger Linda Skogsby från Fryshuset.
Dag två och tre anslöt gamla SLO :er till utbildningen.
– Det var fint att se hur SLO:erna tog emot varandra och hur de mer erfarna omfamnade de nya, oavsett lagfärg, och delade med sig av erfarenheter. Våra metoder går mycket ut på att vi ska lära av varandra. Vi ger verktygen men utvecklingen sker i samtalen i gruppen. Jag hoppas alla känner styrkan att jobba vidare med samma driv när de kommer tillbaka till sina klubbar och att de inte känner sig ensamma där, menar Linda Skogsby och fortsätter.
– Det märks att gruppen brinner för sakerna de gör. Innehållsmässigt är det personliga ledarskapet något vi trycker på och vi vill gräva i. Gruppen har också en styrka i varandra. En gemensam styrka där lagfärger inte spelar roll.
Under sista dagens konferens var Sofia Bohlin från Svenska Fotbollsupporterunionen (SFSU) inbjuden för att tala om sin organisation och aktuella frågor kopplat till svenska supportrar. Därefter informerade en Daniel Hedman från Nationella Operativa Avdelningen (NOA) på polisen om terrorberedskap från ett bredare perspektiv, kunskap som är viktig att ha med i det trygghetsarbete som en SLO är en del av.
– Föreläsningen från Daniel Hedman var mycket intressant och givande. Kunskapen om detta är viktigt. Man måste veta lite om det och få ny information, annars blir det bara något som pågår i periferin någonstans, typ det kommer inte att hända oss. Vi måste ta rädslan och hoten i samhället på allvar för att folk ska bli trygga. På sikt kan detta också vara ett hot mot vår publikrekrytering, säger Jonas Myrstedt.