Social inkludering och mångfald med fotbollen som verktyg. Allt fler klubbar genomför arbeten för att inkludera människor och det jobbet är inte bara värdefullt för klubben i sig utan det har också en väldigt viktig påverkan på samhället i stort.
– Fotbollen är ett universellt språk som vi kan använda för att enas och för att integrera i samhället, säger Per Ågren, Malmö FF.
Tillhörighet och delaktighet. Två väldigt viktiga ord när det gäller att skapa engagemang och som ingår i ett långsiktigt arbete som allt fler fotbollsklubbar börjar genomföra för att hjälpa till i samhället samtidigt som de försöker trygga framtida fotbollsspelare och en bredare supporterbas. Malmö FF och IK Sirius bjöds in av Svenska Fotbollförbundet för att inför 100-talet åhörare presentera hur de jobbar med samhällsfrågor.
De regerande svenska mästarna Malmö inledde med att berätta om sitt ansvar i samhället.
– Med framgången följer ett ansvar, mot oss själva, alla andra föreningar och samhället vi verkar i. Vi måste vet var vi kommer ifrån och var vi skall. Allt kan inte mätas med framgångar just nu. Om Malmö är det stora trädet i dag i Malmö så vill det till att det växer under även fortsättningsvis, menar Per Ågren.
Per Ågren berättade också om Malmös arbete med ensamkommande flyktingbarn, ett arbete klubben drog igång långt innan den så kallade flyktingkatastrofen, men som blir extra viktigt i dag.
– Vi har sedan länge startat ett projekt som heter Fotboll för ensamkommande unga. Fotbollen är ett universellt språk som vi kan använda för att enas och för att integrera i samhället. Vi hjälper till med en plattform där ensamkommande flyktingbarn kan mötas och från den ta sig vidare inom fotbollen hos oss, till andra klubbar, eller om vi kan hjälpa inom andra intressen. De får träna med oss och intresset har exploderat nu på sistone. Vi var 50 stycken nyligen. Många kom i badtofflor men vi samlar in fotbollsskor och utrustning som de kan spela i, säger Per Ågren.
Sirius hjälper unga flickor
Hos IK Sirius driver klubben Ronjabollen. Ett projekt som låter flickor i åldern 10-15, och som kommer från resurssvaga områden, att vara fysiskt aktiva. Flickorna bjuds in att träna två gånger i veckan och alla bjuds på mellanmål i samband med träning. De som har svårt att ta sig till träningen får busskort av klubben.
– Vi i fotbollen undrar ibland varför inte fler tjejer med invandrarbakgrund kommer och är med och spelar. Vi måste förstås och lära oss att det är ett stort steg att ta om man känner ett utanförskap, och det är det vi måste arbeta med att förändra, säger Sevana Bergström, Marknads- och CSR-ansvarig i Sirius.
Malmö berättade även om sin skola som klubben i dag driver på fem orter runt om i Skåne i åldrarna mellan årskurs fyra och nio. Målet är att så många som möjligt ska få en gymnasiebehörighet och samtidigt ges möjlighet att utveckla sitt fotbollsspelande.
– Vi har en slogan som heter Vi ger unga kraft att växa. Det är grunderna i samhället som vi lär i skolan. Speciellt vikten av allas lika värde. Vi gör samma sak och jobbar på samma sätt på alla nivåer. Vi har delat upp fotboll i små delämnen och Ligger man inte i linje i sina studier så går man inte ut och tränar med sina kompisar. I Malmö ligger snittet på de nior som får gymnasiebehörighet 65-70%, i våra skolor är snittet 98-99%. Det är vi väldigt stolta över. Dessutom får vi fram väldigt duktiga fotbollsspelare. I vår första klass gick Filip Helander och Oscar Lewicki.
Förutom Sirius och Malmö deltog också Sundbybergs IK, Åby IF och Kista Galaxy i en paneldiskussion kallad ”Det här gör vi” på scenen i Upplands Väsby.
Riksidrottsförbundet (RF) samt representanter från myndigheter och politiska partier var på plats och berättade om vilket stöd idrotten och fotbollen kan få av samhället i de här frågorna och förmiddagen ägnades åt en föreläsning med Marc Leckie och Dr Michael Seeraj från Charlton Athletic Community Trust. Deras föreläsning handlade om social integration och fotbollens roll.
Svenska Fotbollförbundet var nöjda med dagen.
– Det var oerhört uppskattat, säger Peter Landström, Utbildningskonsulent och ansvarig för projektet Alla är olika – Olika är bra, på SvFF.
Fotbollen viktig i samhället
Samtidigt som diskussionen i Stockholm så pågick också ett möte i Göteborg där Elfsborg och IFK Göteborg föreläste om sitt samhällsarbete inför klubbchefer från Allsvenskan och Superettan. Elisabeth Anderton, CSR-ansvarig i IFK Göteborg berättade om hur klubben och med fotbollen som verktyg arbetar i förorterna i Göteborg och hur viktigt det är att förebygga. Många unga, främst i förorterna, ser ingen framtid för sig själva och få har besökt Gamla Ullevi. Genom att vara en fotbollsklubb med starkt varumärke finns mycket att göra och erbjuda och det innebär ett stort ansvar. Publikvärdsutbildning, skolprogram mm skapar inte bara starka band till klubben utan det skapar också mening och engagemang och det ger ett kunskapsutbyte som stärker såväl klubben som individer och samhället.
– Att sysselsätta ungdomar kostar samhället mycket mindre än att ta hand om de negativa konsekvenserna när de väl har uppstått, menar Elisabeth Anderton.
Elisabeth Anderton anser också att det så många gånger fokuseras och rapporteras om vad som inte fungerar i vårt samhälle och gärna med förslag på akuta åtgärder eller straff, vilket ofta leder till större motsättningar, klyftor och frustration i samhället, men att det i stället gäller att fokusera på det som är bra och försöka arbeta med hur det kan stärkas ytterligare.
– Vi har en enorm styrka och en unik möjlighet att nå ut, genom fotbollen. Kan vi sätta normen att alla är olika och att olika är bra och få andra att ta efter så har vi vunnit mycket, inte bara inom fotbollen.
Läs mer här vad klubbarna inom Svensk Elitfotboll gör för samhällsnytta:
Allsvenskan – allsvenskan.se/samhallsansvar
Superettan – superettan.se/samhallsansvar
Robert Johansson / FOTO: SvFF