Nu har årets stora fotbollshändelse kommit igång. VM i Brasilien, fotbollens högborg. Det blir säkert en stor upplevelse med VM i ett land som är helt fotbollstokigt. Alla historier runt VM drar tyvärr ner den där fullständiga glädjen som ett stort mästerskap kan ge. Vi får hoppas att fotbollen på plan överskuggar alla rapporter om korruption, hissnande kostnader och urusla arbetsmiljöer för de som arbetat med arenorna i Brasilien och de som arbetar för kommande VM.

Här hemma gör vi en ”konstgjord” paus i Allsvenskan som skapar stora problem i spelordningen och det ser inte ljusare ut för framtida spelscheman under de år vi har stora internationella mästerskap. Vi har anledning att återkomma till den frågan i Sverige och internationellt. Just nu har vi en diskussion inom EPFL (European Professional Football Leagues) om hur vi skall få vettiga spelscheman i den nationella fotbollen när de internationella tävlingarna tar allt större plats i kalendern. Det är inte bara vi som har problem med detta i Sverige.

Nu är det Superettan som håller den svenska elitfotbollens fana högt. Det är fantastiskt med Hammarby IF högst i elitfotbollens publikliga så här långt. Med sina drygt 17.000 åskådare i snitt har de alla lag i Allsvenskan och Superettan efter sig i tabellen och GIF Sundsvall har tre Allsvenska lag efter sig, de med. Det är drag i Superettan.

Sommaren står ju för semestertider och jag hoppas att alla får möjlighet att njuta av den svenska sommaren med så många som möjligt på läktarna vid våra fotbollsmatcher. För oss som är involverade i fotbollen blir det, som vanligt, till att sticka in ledigheten mellan matcherna eftersom vår säsong ser ut som den gör.

Det här året är inget undantag och vi har några väldigt viktiga frågor att ta ställning till i sommar.

Tillsammans med våra fans arbetar vi hårt för att komma tillrätta med de problem vi har haft i samband med våra matcher. Läser vi polisens statistik om störningar vid fotbollsmatcher ser vi en väldigt positiv trend och läget har aldrig varit bättre än 2013, om vi ser på de senaste årens verksamhet. Men det hjälper inte när vi fick en sådan start på säsongen som det blev i år.

Under sommaren har vi flera viktiga träffar där våra åtgärder kommer att diskuteras och fastställas. Vi lanserar en gemensam strategi tillsammans med polisen och andra idrotter. SFSU, våra fans egen intresseorganisation, arrangerar en egen konferens i ämnet. Vi kommer att fortsätta vårt eget politiska påverkansarbete, bl.a. i Almedalen och i augusti fastställer vi elitfotbollens eget rättesnöre som vi kallar ”Code of Conduct”. Våra föreningar arbetar oförtrutet vidare enligt de långsiktiga planer vi slagit fast. Långsiktighet är den enda möjliga strategin om vi vill nå beständig förändring.

Nu i VM-tider och i ett VM där Sverige inte är med börjar media spekulera om varför vi inte är där och vad vi bör göra för att komma dit. Oron späs på av det faktum att Zlatan börjar bli ”gammal”. Nu är hög tid att börja tänka på framtiden.

Låt oss börja med att konstatera att vi hela tiden tänker på framtiden. Om vi skulle börja tänka när media kommer på att det kan vara aktuellt, skulle vi vara akterseglade för länge sedan.

I denna sommar har vi ett par viktiga möten som rör just framtiden för svensk fotboll.

I mitten av juni har vi det möte som kallas ”Ordförandekonferens” med både elitfotbollen på herr- och damsidan representerad tillsammans med representanter för alla distrikten. Den viktigaste frågan på dagordningen där går under namnet ”Den svenska utvecklingsmodellen” och bygger på ett gediget underlag som vi arbetat med i drygt ett halvår. Där tar vi in internationella jämförelser och applicerar dem på den nuvarande svenska modellen för att se hur den skall kunna förbättras. Den har ju hittills varit framgångsrik och kan säkert göras ännu bättre. Inom SEF har vi redan tagit de första stegen genom bl. a. vår certifieringsarbete för klubbarnas utvecklingsverksamhet. I höst och vinter kommer vi sedan att följa upp själva utbildnings- och utvecklingsverksamheten med hur man bäst skall matcha våra talanger i seriesystemen för att kunna få fram och behålla talanger i svensk elitfotboll.

Vid elitfotbollens medlemsmöte i augusti kommer vi sedan att fastställa hur vi skall arbeta för att verkligen knappa in på våra konkurrenter rent resursmässigt. Vi står inför ett vägval där vi genom gemensamma investeringar i modern teknologi, nya grepp i utveklingen av våra arrangemang och starkt förbättrad kunskap om våra fans och samarbetspartners skall skapa förutsättningarna för ett långsiktigt lyft av attraktionskraften i våra serier och därmed skapa förutsättningar för varje förening att stabilisera sin ekonomiska kraft genom nya intäkter.

En spännande sommar ligger alltså framför oss där vi kommer att ta avgörande beslut för vår egen framtida framgång.

Lars-Christer Olsson

Ordförande i Svensk Elitfotboll