Cupfinalen mellan IFK Göteborg och Örebro blir avgörande för vilket det fjärde svenska laget blir i Europaspelet och det påverkar vilka dagar matcherna i Allsvenskan kommer att kunna spelas på efter sommaruppehållet.
– Några dagar efter cupfinalen kommer ett förslag gällande omgång 14-22 att skickas ut till klubbarna från Svenska Fotbollförbundet (SvFF), säger Ola Rydén, Liga- och Evenemangsansvarig på Svensk Elitfotboll (SEF).
I det här fallet är Allsvenskan och Superettan redan lottade men datumen för respektive omgång efter sommaruppehållet är inte fastställda. Anledningen till att spelschemat fått vänta är alltså att de fyra lag som kvalar till Europa ska ha överenskommen tid för förberedelser inför sin uppgift och samtidigt klara av spel i Allsvenskan. Därför går det inte att redan nu bestämma speldatum, eftersom dessa i så fall kan komma att flyttas på grund av Europakvalet. En sådan flytt skulle dessutom påverka alla andra matcher.
Malmö FF kommer kvala till Champions League och AIK och IFK Göteborg till Europa League. Det är redan klart. Vinner Örebro cupen tar laget den fjärde platsen som innebär kval till Europa League medan Elfsborg får kvala i det fall IFK Göteborg vinner. Detta för att IFK Göteborg redan har en plats i kvalet och Elfsborg, som slutade fyra i förra årets Allsvenska, står näst på tur enligt UEFAs regelverk för kvalificering till Europaspel.
Svenska Fotbollförbundet skickar efter cupfinalen ut sitt förslag på speldatum till klubbarna där spelordningen är beaktad med tanke på hur UEFA-spelet ligger för de svenska lagen. SEF ihop med SvFF samlar sedan in alla åsikter innan agendan blir definitiv.
– Klubbarna får några dagar på sig att komma med eventuella synpunkter på förslaget som skickats ut, innan det fastställs, säger Ola Rydén på SEF.
Process som började redan före jul
Svenska Fotbollförbundet ansvarar ensamt, enligt FIFA:s och UEFA:s regler, för att besluta om spelschemat men det sker givetvis i samråd med bland annat SEF som har en viktig roll att bereda många olika intressenters önskemål för att skicka med det till SvFF inför beslut.
Till att börja med måste SvFF utgå från FIFAs och UEFAs matchkalender, där alla datum som inte är tillåtna att spela på är angivna. UEFA har blockerade datum där matcher inte får spelas, exempelvis under U21-EM, och FIFA har datum där matcher kan spelas men där klubbarna måste släppa spelare i det fall att de blir uttagna till sina respektive landslag.
Beslutsförfarandet med spelschemat tar också i det här läget hänsyn till sådant som bestämdes före säsongsstarten. De Allsvenska klubbarna fick redan före jul lämna synpunkter när det passade bäst att spela vissa matcher, när arenorna eventuellt var uppbokade till annat eller om något annat evenemang som kunde störa ägde rum samtidigt i en stad.
En annan aspekt att tänka på är lag som spelar i samma stad och då speciellt på samma arena.
– Vi försöker normalt få ett av lagen som delar arena att vara hemma och det andra borta i varje omgång. Vi måste dessutom ta hänsyn till lag som spelar i samma stad även om de inte delar arena. Exempelvis vill vi helst inte ha AIK och Djurgården hemma i samma omgång. Nu blir det så ändå i och med att Hammarby också spelar i Allsvenskan. Då får de spela olika dagar, säger Ola Rydén.
Det är också många andra som redan yttrat sig i ärendet runt spelschemat och som måste respekteras. Alla utifrån sina respektive förutsättningar. Programförslaget är före säsongsstarten skickat till polisen, TV-bolag (C More och TV4) och Svenska Spel samt att Fotbollssupporterunionen (SFSU) också fått inkomma med synpunkter som beaktas.
Efter spelordningsmötet mellan klubbarna, SvFF och SEF brukar det alltid finnas några önskemål om smärre justeringar från klubbarna som inte kunde lösa på mötet, detta blir då ett uppdrag för SEF att se ifall det är möjligt att lösa med de olika inblandade parterna. Denna del brukar ta ytterligare några dagar, sedan kan SvFF ta vid.
Förutsättningarna för resterande omgångar i Allsvenskan, omgång 23-28 samt omgång 30, fastställts sedan i ett nytt spelordningsmöte med samma parter under sista veckan i maj. Superettan har en liknande procedur där ett förslag för omgång 16-22 skickas ut till klubbarna samt att det hålls ett spelordningsmöte för omgång 23-30 efter mötet för Allsvenskan.
Att lägga spelschemat är alltså ett enormt komplext pussel, som dessutom förändras hela tiden. Målsättningen är givetvis att lägga med så lång framförhållning som det är möjligt, men ovanstående beskrivning förklarar förhoppningsvis varför det inte går.
Nästa år är det dessutom både EM- och OS-år…
Robert Johansson / Foto: Bildbyrån