De svenska lagen i Gothia Cup Tipselit Trophy kommer i samband med sommarens turnering att utbildas i farorna med matchfixning
– Det är en viktig målgrupp spelare som är på väg mot seniorfotbollen, säger Anders Wikström, Svensk Elitfotbolls och Svenska Spels resurs mot matchfixning.

Anders Wikström har nyligen avslutat sin utbildning med samtliga 32 klubbar i Allsvenskan och Superettan och kommer som ett nästa steg i det förebyggande arbetet mot matchfixning att i sommarens Gothia Cup Tipselit Trophy föreläsa om riskerna med matchfixning även för pojkar och flickor i 17-årsklassen samt pojkar i 15-årsklassen.

– Som ung spelare har man nog inte reflekterat så mycket runt matchfixning. Man spelar fotboll för att det är roligt. Genom att uppmärksamma det här tidigt så hoppas vi kunna förebygga framtida matchfixning, säger Anders Wikström.

– Inte minst med tanke på de senaste dagarnas händelser, känner vi att en sådan här utbildning ligger helt rätt i tiden och vi är glada över att få dra vårt strå till stacken i denna mycket viktiga fråga, säger Dennis Andersson, generalsekreterare Gothia Cup.

Spelare och ledare i elitföreningarnas A-lag har under Anders Wikströms tidigare turné fått lära sig om spelansvar och att ett missbruk kan leda till matchfixning samt att en spelare eller ledare som får en förfrågan att fixa matcher har anmälningsplikt. Gothia Cups Tipselit Trophyungdomar får samma utbildning, anpassad för sin ålder.

– De långsiktiga insatserna mot matchfixning är viktigare än någonsin. Därför är vi väldigt glada att genomföra den här satsningen på fotbollsungdomar tillsammans med Gothia Cup och Svensk Elitfotboll, säger Nicklas Biverståhl, sponsringschef Svenska Spel.

Gothia Cup Tipselit Trophy pågår i Göteborg, 16–22 juli.

Fakta arbetet mot matchfixning:
Under 2015 tillsatte Svensk Elitfotboll och Svenska Spel en gemensam resurs för att motverka matchfixning. Den före detta elitspelaren, i bland annat Gefle och Elfsborg, Anders Wikström, fick i uppgift att besöka samtliga klubbar i Allsvenskan och Superettan och föreläsa om spelansvar och risker med matchfixning.

Fakta Gothia Cup Tipselit Trophy:
Tipselit Trophy är en talangturnering för 15- och 17-åringar som ingår i Gothia Cup. 24 inbjudna lag (12 från Sverige och 12 från utlandet) deltar i P17-turneringen och 16 lag (8+8) i F17-klassen. I den nystartade P15-klassen ingår 25 lag, alla svenska. Lagen delas in i grupper där gruppvinnaren samt de bästa tvåorna går vidare till A-slutspel.

Fakta Svenska Spel Tipselit:
Tipselit är på pojksidan ett samarbetsprojekt mellan Föreningen Svensk Elitfotboll och Svenska Spel, fotbollens huvudsponsor, och på flicksidan Elitfotboll Dam, Svenska Fotbollförbundet och Svenska Spel, med syfte att utveckla svensk elitfotboll. Detta görs genom målmedveten satsning på unga talanger. Varje år bidrar Svenska Spel med tolv miljoner kronor till svensk ungdomsfotboll, pengar som Svensk Elitfotboll fördelar ut till de 58 deltagande klubbarna enligt ett certifieringssystem.

Föreningen får möjlighet att förstärka sin talangutveckling genom att anställa kvalificerade tränare för sitt utvecklingslag. Tanken är att talangerna ska få en elitinriktad fotbollsutbildning av i första hand heltidsanställd tränare. Syftet är att trygga framtiden för svensk fotboll.

2016 hade totalt 749 aktiva elitfotbollsspelare i Sverige och i utlandet passerat genom Svenska Spel Tipselit. 244 av dessa spelade i Allsvenskan och 320 i Superettan.

Läs mer på tipselit.se