Jag tillbringade förra veckan fyra dagar på Englands Fotbollsförbunds nya superanläggning St Georges Park som ligger I Midlands, någonstans on the countryside, utanför Birmingham. Anläggningen är förmodligen världens bästa träningsanläggning och är ett miljardbygge utan motstycke. Här huserar Englands FA med sin administration.

Det finns 12 fotbollsplaner av absolut toppklass. Fem av dessa planer har värmeslingor, en är en inomhusplan med konstgräs och en av planerna är en replica på Wembley(!)
Testcentrat saknar motstycke och i området finns två Hiltonhotell, varav ett är mer ett lyxhotell. Gå in på deras hemsida och ta en rundtur, vet ja. http://www.thefa.com/st-georges-park.Vi var en delegation på 10 personer som ingick i en UEFA study group. Övriga delegationer var från Skottland och Holland. UEFA study group är ett Platini påfund som går ut på att UEFA bekostar studiebesök bland de europeiska förbunden. I det fallet berättar Englands FA om sin tränarutbildning. Det är min fjärde resa och tidigare har jag besökt Holland, Tyskland och Frankrike.

För mig, liksom för övriga deltagare, är det ovärderliga tillfällen att knyta kontakter och se hur andra länder arbetar med tränarutbildning, spelarutbildning mm. Temat på denna resa var tränarutbildning och det var roligt att höra engelsmännens förändrade syn på utbildning och framför allt inlärning. Om den nya synen med mjukare och mer orientering mot problemlösningsmetoden slår igenom så kommer England att få fram fler och bättre spelare. Men betänk att England har ofattbara 37 000 klubbar, i jämförelse med våra 3 500 och där tränarna är fostrade i det engelska skolsystemet. Att ändra alla träningar med tydlig ordergivning till att få spelare att själva delaktiga i sin inlärning blir igen lätt match. Men jag blev imponerad över den attityd som våra värdar visade upp. Engelsmännen var för övrigt utmärkta värdar som verkligen berättade allt om sitt arbete, även om saker som inte fungerade som De tänkt sig.

Mitt fokus på denna resa, trots de spännande presentationerna kring tränarutbildningen, var att knyta kontakter med personer som jobbar med akademierna. Engelsmännen öser ju pengar över sina akademier, allt för att få in engelska spelare in i Premier League. 50 % av spelare som erbjuds kontrakt i PL är från utlandet och det är en siffra som naturligtvis inte är tillfredställande och deras nya revidering av akademierna är ett mycket stort arbete och inte helt problemfritt, eftersom de stora klubbarna inte alltid har en positiv attityd till sitt förbund. Det finns en spänd situation mellan Premier League klubbarna och FA som återspeglar sig i arbetet med akademierna. Hur som helst har vi i Sverige stor nytta av se hur De tänker och vad som prioriteras.

Skall vi ha akademier i Sverige så måste vi göra dem trovärdiga och bra alternativ för att få fram nya Zlatans. England liksom Holland, Tyskland, Frankrike med flera lägger ner enorma resurser på akademierna och det finns mycken god information att hämta och i dessa länder är akademispåret egentligen det enda spår som leder till elitfotbollen.

I Sverige har vi fortfarande andra alternativ att ta oss fram till eliten, och exempelvis spåret via den egna klubbens A-lag är något som skiljer oss åt och är något som vi skall bevara. Men akademispåret är hos oss för att stanna och låt oss säkra att det är ett bra spår som håller hög kvalité. Ett annat uppslag kring mitt deltagande var att se om vi kan hitta ett utbyte kring matcher med England. Ber att få återkomma kring det. Några spännande idéer ha dykt upp..Ibland undrar jag över hur vi ska kunna konkurrera när vi ser de skoningslösa resurser som övriga europeiska länder öser över den elitförberedande fotbollen. Sedan flimrar Zlatans mål mot England förbi och det goda humöret återvänder. England har ju slagit oss bara en gång de senaste 40 åren och dessutom vid en obetydlig träningslandkamp förra året.

Vi kanske inte är så tokiga ändå..

På barrikaden
Stefan Lundin
Sportdirektör SEF