Svensk Elitfotboll medverkade under lördagen i Prideparaden tillsammans med övriga fotbollssverige och idrottsrörelsen.
– Vi är med här för att stå upp för allas lika värde och samtidigt visa att vi jobbar för en fotboll där alla är välkomna, säger Beatrice Clarke, ansvarig för hållbarhet på Svensk Elitfotboll.

Deltagandet i Pride är ett ställningstagande mot intolerans och för glädje, sammanhållning och kärlek. Alla ska känna sig välkomna till svensk fotboll – oavsett etniskt ursprung, ålder, kön, sexuell läggning och funktionsvariationer. Svensk fotboll vill att fotbollen ska vara en mötesplats, och att så många som möjligt ska få vara del av den gemenskap, glädje och frihet som idrotten står för.

– Vi ser det som en självklarhet att alla – oavsett kön, sexuell läggning, hudfärg eller härkomst – känner sig välkomna till och trygga i den svenska elitfotbollen. Det är vårt gemensamma ställningstagande i vår värdegrund, och det vill vi understryka med vår medverkan, menar Beatrice Clarke.

Svensk Elitfotboll jobbar aktivt med sin värdegrund där allas lika värde och FN:s globala mål för hållbar utveckling har en central del. Likaså gör de 32 medlemsklubbarna i Allsvenskan och Superettan.

– Liga och klubbar har stor möjlighet att påverka och vara positiva förebilder i vårt samhälle. Ligans arbete sitter integrerat med klubben, där vi använder fotbollen som en metod för social förändring. Vi försöker alltid vara genuina och äkta och alltid ha fokus på att göra samhället bättre för de som behöver oss som allra mest. Vi är starka förebilder vilket vi ska känna stolthet över, anser Beatrice Clarke.

Två av klubbarna som är HBTQ-diplomerade är IK Sirius och IF Brommapojkarna. Diplomeringen innebär att verksamheten genomgått en utbildning där det tagits fram en plan för verksamheten för bemötande av frågor inom normer kopplat till kön, könsidentitet, och sexuell läggning.

– Vi är stolta över att ha genomgått den här utbildningen i kommunens regi. HBTQ-certifieringen är ett viktigt steg i vår eviga uppgift att vara en välkomnade och hållbar klubb, sa klubbchef Christer Abrahamsson till IK Sirius hemsida när diplomeringen blev klar.

Läs mer om Svensk Elitfotbolls värdegrund här