Internationella World Leagues Forum och European Leagues motsäger sig i varsitt uttalande FIFA:s planer på ett VM-slutspel anordnat vartannat år. Svensk Elitfotboll är en del av båda ligaorganisationerna.
– European Leagues beslut att motverka VM vartannat år togs enhälligt av ligorna. Vi står enade i det här, säger Svensk Elitfotbolls generalsekreterare Mats Enquist, som också sitter i styrelsen för European Leagues.

För nuvarande spelas VM-slutspelet vart fjärde år, och så vill de internationella ligaorganisationerna World Leagues Forum och European Leagues att det ska fortsätta göra. Den internationella fotbollen har redan en fullspäckad kalender och nya eller utökade tävlingar och mästerskap anses inte vara nyckeln att lösa nuvarande problem.

European Leagues tog beslutet på sitt styrelsemöte att ”tillsammans med intressenter verka mot att fotbollens styrande organ ska ta beslut som skadar inhemsk fotboll, vilken är vår industris fundament och det allra mest viktiga för klubbar, spelare och supportrar i Europa och världen”.

World Leagues Forum säger att VM-slutspelet i fotboll är ett unikt och symboliskt evenemang som FIFA:s ledarskap inte kan göra om från ett exceptionellt evenemang till ett vanligt förekommande event enbart för att tillgodose deras kortsiktiga intressen.

Ett VM vartannat år skulle negativt påverka fotbollens ekonomi och spelarnas hälsa i en kalender som redan är överfull av matcher”, skriver World Leagues Forum i ett uttalande.

– FIFA:s förslag skulle omöjliggöra att lägga en vettig ligasäsong, och om man skulle lägga VM vartannat år är steget kort till risken att UEFA vill lägga EM saxat vartannat år med. Då skulle vi ha mästerskapsår varje år, och knappt kunna lägga spelschema för ligorna. Än mindre kunna komma ihåg vem som är nuvarande mästare i VM eller EM, säger Mats Enquist.

Läs mer på European Leagues hemsida och på World Leagues Forums hemsida.

European Leagues
European Leagues växte sig starka under namnet European Professional Football Leagues (EPFL). Organisationen bildades 2005 ur föregångaren EUPPFL (Association of European Union Premier Professional Football Leagues) och har sin bas i Nyon i Schweiz. European Leagues är en paraplyorganisation för sina medlemmar – 36 fotbollsligor i Europa i 29 länder, däribland Allsvenskan och Superettan – och för bland annat deras talan mot UEFA och FIFA.

European Leagues strävar efter ett samarbete, vänskapliga relationer och enighet mellan medlemsligorna samt att European Leagues gör gemensam sak för ligorna i diskussionerna med fotbollsförbund, myndigheter och intressenter, för att utveckla fotbollen på ett positivt sätt.

European Leagues vill lyfta fram politiska, sociala, kulturella, ekonomiska och utbildande dimensioner i fotbollen för att skapa en positiv utveckling på och utanför planen.

European Leagues vill vara en stark gemensam röst för alla fotbollsligor i Europa.

World Leagues Forum:
World Leagues Forum är en organisation bestående av 32 olika fotbollsligor från hela världen, där Svensk Elitfotboll med Allsvenskan och Superettan är en medlem. Syftet med World Leagues Forum är att förbättra styrande strukturer i världsfotbollen, att adresserad världsfotbollens frågor och utmaningar samt skapa ett utbyte mellan medlemsligorna.