Svensk Elitfotbolls Sportdirektör, Stefan Lundin, medverkar i Allsvenskans podcast. Lundin berättar om skillnaden mellan Svensk Elitfotboll och Svenska Fotbollförbundet, SEF:s arbete samt de sportsliga arbetet han själv bedriver.
– En viktig del av mitt arbete är att få folk att träffas och utbyta erfarenheter, säger Stefan Lundin i podden.

Stefan Lundin håller regelbundet i träffar för de 32 SEF-klubbarna i Allsvenskan och Superettans Akademichefer. Mötena handlar om talangutveckling och en stor del har att göra med att utbyta erfarenheter mellan klubbarna.
– Mitt jobb bygger inte på att skapa konflikter utan se till att vi tar oss fram till beslut, utveckling och utbildning. De framgångar vi ser i dag, exempelvis U21-landslagets guld, är ett bevis på att vi är bra på att samordna våra krafter. Det bygger till 99% på klubbarnas samarbetsförmåga, säger Lundin.

– Vi måste kunna ta beslut som gynnar svensk fotboll. Vi vill bygga en akademiverksamhet, de som ska göra så våra spelare ska bli exceptionellt bra. Där har vi kommit en bra bit på väg.

Förlängd tävlingssäsong
Ett steg för utveckling är att 16, 17 och 19-åringar i år kommer att spela Ligacupen i november och mars. Ett test och ett första steg mot en längre säsong för svensk fotboll. Vill det sig väl så kanske A-lagsverksamheterna tar efter en dag.
– Vi försöker jobba med en förlängd tävlingssäsong så att vår säsong liknar mer övriga Europas säsong. Jag tror att det är en förutsättning för att vi ska kunna utvecklas.

Anledningen är att Stefan Lundin anser att Sverige har för många månader med bara träning, utan matcher. Han anser det vara bättre med uppbyggnadsträning mellan matcher, och att vi i Sverige i så fall lär oss hantera den situationen. En första lösning är att låta Svenska Cupen pågå innan och efter den ordinarie säsongen.
– Vi tränar och tränar under vintern, till och med så att man hade formtoppar under försäsongen. Ibland gick man ner sig och fick skador innan tävlingssäsong. Därför är det bättre att vi övergår så att vi tävlar hela tiden och tränar däremellan. Det svenska klimatet säger att vi bör spela från april till mitten av oktober. Vi kanske ska använda Svenska Cupen till att fylla ut de övriga tävlingsfria månaderna.

Som ett exempel hur viktigt det här är anger Stefan Lundin Malmö FF:s framgångar i Europa.
– Malmö FF spelar Champions League i november och december, övriga har semester eller ledigt. Bara det att vårt bästa lag inte har tävlingsmatcher mellan Europamatcherna. Det innebär att de går ner sig. De får inte matchas hårt mellan matcherna och det påverkar. Övriga länder har tävlingssäsong i november.

Hybridgräs framtiden?
Stefan Lundin berättar också om sin egen spelar- och tränarkarriär samt hur spännande arbetet med hybridgräs ser ut.
– Det vi gör nu är att vi driver en utvecklingsdiskussion om en hybridlösning. Det är naturgräs där man använder konstgräs i en armerande funktion. I övriga Europa så dräller det av olika lösningar av hybridgräs. 

– Vårt, eller i alla fall mitt, fokus på det är för att det också förlänger tävlingssäsongen. Jag är mycket optimistisk. Jag är helt övertygad om att vi kommer ha olika former av hybridgräslösningar, säger han.

Lyssna på Allsvenskans pod med Stefan Lundin i sin helhet här.

Robert Johansson / FOTO: Bildbyrån