Stefan Lundin slutar sin tjänst som Sportdirektör på Svensk Elitfotboll och lägger efter ett liv i fotbollens tjänst skorna på hyllan och går i pension.
– Det är ett beslut som vuxit fram. Det har varit tio underbara år men nu är det dags att någon annan tar över stafettpinnen, säger Stefan.
Stefan Lundin, ursprungligen från Korskrogen i Hälsingland, har gjort ett fint jobb på Svensk Elitfotboll och kommer inte bli lätt att ersätta. Han har jobbat i organisationen sedan 2008 och har på de senaste åren fokuserat på kärnfrågorna hur vi förlänger tävlingssäsongen, hur vi behåller våra talanger och hur vi våra talanger kan gå från talang till stjärna. Stefan Lundin övergick efter årsskiftet till att endast jobba som konsult åt Svensk Elitfotboll men nu är han färdig även med det. Sista augusti gjorde Stefan sin sista arbetsdag för Svensk Elitfotboll och kommer nu inrikta sig på nya utmaningar, bland annat i Spanien.
Innan åren på Svensk Elitfotboll så gjorde sig Stefan känd som allsvensk tränare för bland annat Gefle IF, Halmstad BK, Örebro SK, BK Häcken och IFK Göteborg men har dessförinnan även tränar Brynäs IF. Innan tränarkarriären så hade Stefan också en spelarkarriär med allsvenskt spel i Brynäs IF, AIK och Örebro SK i. Den idag 63-årige Stefan Lundin provade också på lyckan som tränare utomlands när han under 80-talet var coach i portugisiska Maritimo och senare i norska Moss. 1983 blev Stefan Lundin den yngsta tränaren i Allsvenskan någonsin.
I sin roll som Sportdirektör på Svensk Elitfotboll så har Stefan varit med och skapat viktiga turneringar för elitklubbarnas ungdomslag som Ligacupen, Skandinaviska Mästerskapen och Tipselit Trophy inom Gothia Cup, som förlänger just säsongen samt ger klubbarna högkvalitativt motstånd och en bättre matchning.
– Det blir allt svårare att skapa nya elitspelare i den internationella konkurrensen. Sverige har stora demografiska förändringar och det blir allt svårare för mindre klubbar att erbjuda bra utbildningar. Många gånger på grund av ett förändrat förhållningssätt till föreningslivet. Vill vi hänga med i utvecklingen så är det ett måste att kunna utvecklande och stimulerande utbildning innan 19 års ålder till spelare och det behövs klubbar som arbetar och har resurser för spelare i 14-20 års ålder. Vi och klubbarna måste dessutom hantera att inte alla spelare erbjuds ”bra” utbildning. Vi måste samla upp dessa ungdomar. Vi har ansvar för det, menar Stefan.
Hur framtiden på Svensk Elitfotboll utan Stefan Lundin kommer att se ut är ännu oklart. Tjänsten kommer att ersättas, men det är inte klart hur. Stefan har några önskemål som han anser vara viktigt att jobba med.
– Tipselitnätverket måste fortsätta att hålla ihop och ta ansvar för kopplingen mellan akademi och bredd. Jag brukar säga att man ska ”möta klubben på klubbens nivå”. Jag tycker också att man ska utveckla certifierarnas roll och ha ett tydligare förhållningssätt till SvFF och SDF och att Tipselit ska fortsätta leva upp till akademibegreppet.
Svensk Elitfotboll tackar Stefan Lundin för lång och trogen tjänst och önskar honom lycka till i det fortsatta livet.
Stefan Lundins arbete på Svensk Elitfotboll
- De tre kärnfrågorna i textens inledning
- Skapande och förändring av U21-serien och övergången till seniorspelet
- Delaktig i förändringarna av U19-, U17- och U16-serien
- Skapande av en nationell U16-serie
- Skapande av Ligacupen för U19, U17 och U16
- Skapande av Skandinaviska Mästerskapen för U18-lag
- Medverkande på skapandet av Gothia Cup Tipselit Trophy/Gothia Trophy för P17-lag samt SEF Trophy för P15-lag
- Ansvarig för utbildningar och fortbildningar för Sportchefer i elitklubbarna
- Ansvarig för Pro-utbildningar för tränare
- Ansvarig för fortbildning för allsvenska tränare på vinterturnén
- Ansvarig för kurser för SEF-tränare
- Medverkande i SvFF:s Fotbollskommitté
- Introducerade av värdegrundsarbetet inom SEF
- Initierade diskussionen om hybridgräs
- Delaktig i samverkan mellan distrikten
- Ansvarig för fortbildning agenter (pågår ej längre)
- Delaktig i att deltagande akademier i Tipselit gått Från 32 till 60 klubbar
- Skapade av Tipselits Certifieringsmodell (ständig förändring, starkt samarbete akademichefer, internationellt erkännande)
- Ansvarig för Akademichefsutbildningar
- Ansvarig för Advanced-utbildning med Göteborgs Universitet
- Ansvarig för Fortbildningar U-tränare – i samverkan med SvFF
- Ansvarig för Regionalt U-centra – med Akademitränare
- Delaktig i skapandet av Future Team (efter möte med Belgiens FA)