IFK Värnamo stod i september som medarrangör av en storskadeövning tillsammans med Region Jönköping, Värnamo kommun, polis och räddningstjänst. Scenariot för övningen var en överbefolkad läktare som rasat i samband med allsvensk match på Finnvedsvallen.
– Det var väldigt lärorikt. Vi tycker det här är något både vi och andra klubbar bör göra ofta, säger Lisa Lidén, klubbchef i IFK Värnamo.

Totalt var över 600 personer inblandade i övningen med namnet Gisela, varav runt 60 personer spelade skadade eller döda, däribland Svensk Elitfotboll som stöttade upp med sina resurser. Klockan 09:00 på morgonen gick larmet på Finnvedsvallen i samband med en fingerad allsvensk match varpå hela regionen gick in i stabsläge. IFK Värnamo aktiverade sin krisplan som i det här fallet först och främst handlar om att rädda liv och att utrymma arenan på ett säkert sätt. Svensk Elitfotboll fick larmet via matchdelegaten som i sin tur  aktiverade  sin egen krisplan, som i en sådan här situation blir underställd klubbens krisplan, eftersom det först och främst handlar om att stötta den drabbade klubben.

– Svensk Elitfotboll blev inblandade när matchdelegaten rapporterade in händelsen. Vi aktiverade vår krisgrupp direkt och gick upp i stabsläge. Berörd  personal på SEF fick information via fastställda  kanaler och vi meddelade klubb att vi stod till deras förfogande samtidigt som vi också informerade personer på Svenska Fotbollförbundet enligt krisplanen, om den aktuella situationen. I just den här situationen hade vi vår kommunikationschef nära Värnamo rent geografiskt varvid vi skickade honom till arenan. Sedan följde vi utvecklingen och var redo att assistera IFK Värnamo utefter deras behov , säger Per Eliasson, säkerhetschef på Svensk Elitfotboll.

Utrymningen av arenan och arbetet med att ta hand om skadade tog cirka 90 minuter för IFK Värnamos personal och funktionärer. På matchmötet som hölls tog domaren och arrangören på grund av olyckans omfattning snabbt beslutet att matchen inte skulle återupptas. Samtliga skadade som inte kunde ta sig till sjukhus på egen hand fick hjälp av ambulanspersonal. Sedan var övningen egentligen över för IFK Värnamos del medan den istället påbörjades för sjukvården.

– I ett skarpt läge skulle det så klart vara annorlunda. Trycket utifrån hade varit enormt. Media från hela världen hade troligen hört av sig plus många många andra aktörer och vi hade haft en helt annan utmaning att bemöta det än vad vi hade idag. Övningen krävde stor samordning mellan samtliga inblandade aktörer, bland annat vem som säger vad och när man säger det. I övningsläget är jag i alla fall mycket nöjd att ligan kunde stötta upp med kommunikationschefen på plats i Värnamo och att vi lärde oss massor hur vi ska jobba tillsammans med regionen, kommunen och polisen om något sådant här händer igen, säger Lisa Lidén och fortsätter.

– Vi valde medvetet att inte informera för många i klubben, just för att man inte skulle vara för förberedd. Det är ju trots allt en övning där man ska lära sig något också. Det finns alltid saker att jobba mer med men som helhet gick det här över förväntan, tycker jag. Jag är stolt över vår förening som hanterade den här svåra situationen på ett föredömligt sätt.

Efter avslutad övning på Finnvedsvallen så förde liga och klubb dialog om hur man skulle hantera kommunikationen i ett skarpt läge, dels via egna kanaler och dels hur man möter media. Eftersom Värnamo är ett litet samhälle så skulle klubben föredra att ligan skulle sköta kommunikationen ut.

– Vi har en känslomässig aspekt att ta hänsyn till. Värnamo är en liten stad där sannolikheten att någon i personalen skulle känna någon av de drabbade är stor. Därför är det värdefullt för oss att ligan med lite mer distans kunde kliva in och sköta den delen åt oss, summerar Lisa Lidén.

Övningen avslutades framåt eftermiddagen med ett summerande möte på Värnamo Sjukhus. Där fick IFK Värnamo beröm av insatsledaren för sitt arbete under övningen.

Även Svensk Elitfotboll är nöjda med övningen. Framför allt hur IFK Värnamo hanterade den men också att den egna krishanteringen fungerade som den skulle.

– Jag vill rikta ett stort tack till samtliga inblandade. IFK Värnamo agerade  föredömligt i en mycket svår situation och för oss på ligan var kommunikationen med matchdelegaten vital för vårt sätt att följa och stötta klubben. För oss centralt på SEF så handlade det mycket om att se att våra rutiner med kommunikationen internt och extern fungerade, att valda kanaler fungerade. Det var också viktigt att se att kommunikationen med klubben fungerade och att vår roll som stöttande och avlastande fungerade, summerar Per Eliasson och avslutar.

– Det är viktigt att poängtera att i en sådan här övning är det klubben som är operativt ansvarig och SEF behjälpliga. Den här typen av övningar är mycket relevanta och det är viktigt att alla våra klubbar med jämna mellanrum ser över och i förekommande fall reviderar sina krisplaner.

Övriga 31 klubbar i Allsvenskan och Superettan kommer under hösten i samband med mötestillfällen och via utskick få reda på lärdomarna från övningen.