Martin Strömbergsson överger Allsvenskans slutspurt för att i stället ta sig an U17-VM i Chile. Med sig har han sina assisterande domare Mehmet Culum och Daniel Gustavsson.
– Det är svårt att ta på men klart att det är enormt stort att få representera Sverige och svenskt domarskap, säger Martin Strömbergsson.

U17-VM går av stapeln i sju chilenska städer. Martin Strömbergsson är en av 21 huvuddomare som blivit uttagna till turneringen, varav endast sex kommer från Europa.
– Jag visste att jag hade chansen i och med att jag varit uttagen i en FIFA-grupp med domare som på sikt är tänkbara representanter till mästerskap, säger Strömbergsson som ändå blev överraskad när han fick meddelandet av FIFA i somras.

Martin Strömbergsson har haft några besvärliga år efter en knäskada som han opererats för och som han kämpat hårt för att komma tillbaka ifrån.
– Jag är glad att få den möjligheten. Det är en stor bonus efter all rehab som jag kämpat med.

Bland de andra som blivit uttagna till turneringen återfinns namnkunniga domare som engelsmannen Michael Oliver, tyske Deniz Aytekin och holländske Danny Makkelie. Strömbergsson, som i nyligen också fick domardebutera i Champions League med matchen Astana – Galatasaray, är ödmjuk inför uppgiften.
– Det är en konkurrenssituation mellan oss men också en stor kamratskap. Med tanke på det jag gått igenom så är det stort att bara få åka dit och göra mitt bästa men när jag väl dömer så vill jag prestera och gå så långt som möjligt i turneringen. Vi är tre personer med vinnarmentalitet.

U17-VM pågår mellan 17 oktober och 8 november. Sverige medverkar inte.

Robert Johansson / FOTO: Bildbyrån