”Superettan svensk fotbolls plantskola”
Hallå där, Lars-Christer Olsson som valts in i Svenska Fotbollförbundets styrelse.

 

Vad betyder det invalet för Föreningen Svensk Elitfotboll och lagen i Allsvenskan och Superettan?

– Egentligen inte så mycket eftersom SEF haft representation i Svenska Fotbollförbundets styrelse sedan tidigare i form av Kenneth Håkansson och Rose Marie Frebran, som fortfarande är kvar. Medlemsföreningarna i SEF har dock uttryckt en önskan att jag såsom ordförande i SEF ska sitta i Svenska Fotbollförbundets styrelse, så i så motto kan vi säga att vi har lyssnat på våra medlemsföreningar – och det är bra.

 

Allsvenskan och Superettan sparkar igång i helgen. Vad har du för förhoppningar på säsongen som ligger framför oss?

Superettan blir extra intressant. Den är jämnare och öppnare än någonsin och gör verkligen skäl för namnet ”Svensk fotbolls plantskola”. Det ska bli intressant att se hur nykomlingarna klarar sig. Slutligen är det en utmaning att publiklagen Hammarby och GIF Sundsvall har försvunnit upp i Allsvenskan, det vill säga hur vi ska klara av att locka publik med dessa två lag borta.

– När det gäller Allsvenskan var vi nöjda inför förra säsongen, när vi konstaterade att det hade sålts fler årskort än någonsin tidigare. Inför 2015 kan vi konstatera att det har sålts ännu fler!

 

Vad vill du inte se i Allsvenskan och Superettan i år?

– Jag vill inte se en sådan start som i fjol. Vi inom svensk elitfotboll vill kunna erbjuda trygga, säkra och välkomnande matcharrangemang. Säkerhetsfrågan är prioriterad och en förutsättning för att vi ska kunna nå våra mål i båda i båda ligorna.

 

Vad händer annars just nu som skapar nya möjligheter framöver?

– Jag är glad att vi använder oss av den senaste tekniken, bland annat bygger ut med WiFi på alla arenor och äntligen bygger vi en kunddatabas för alla våra klubbar. Därmed kan vi erbjuda bättre service och en ökad upplevelse till publiken som väljer att komma till våra arenor. Projektet startar i år och ska vara klart 2017.

– Sportsligt hoppas jag att vi ska få ut minst ett lag i gruppspelet i både Champions League och Europa League.

 

Det sistnämnda trodde inte de så kallade experterna på plats på Allsvenskans upptaktsträff, i alla fall inte när det gäller att Malmö FF ska kvalificera sig för Champions Leagues gruppspel i år igen…?

– Nej, men jag tror inte att experterna trodde det förra året heller, och jag tycker att det skulle vara kul att visa att de har fel i år också.

 

Thomas Björn, Kraftfull Kommunikation / Foto: Bildbyrån