Lördagen den 15 mars samlade AIK till supporterseminarium för att lyfta frågan om medias bild av fotbollssupportrar. Ett seminarium som fyllde Solna gymnasiums aula.

 

– Det viktigaste med detta seminarium, förutom att det lockade bra föreläsare, är att det skickade en signal att våra supportrar är en bra kraft som kan göra skillnad. Vi är beredda att ta debatten.

 

Det säger Tobias Larsson, SLO, Supporter Liaison Officer, i AIK. Han blev för ett par månader sedan uppvaktad av AIK:s supportrar, som berättade att de ville göra ett supportersemianrium.

 

– Vi insåg snabbt att vi hade uppslag till ämnen som kunde räcka till att hålla seminarium ett par veckor i sträck. Vi bestämde oss för att fokusera på två: Föreningsdemokrati och medias bild av supportrar. Därefter har AIK:s supportrar drivit seminariet, med oss i klubben i kulisserna. Vi i klubben har bidragit med bland annat lokal och finansiering.

 

400 personer var som mest på plats under dagen. Många kom för den debatt mellan representanter från AIK samt media, som var något av lördagens klo.

 

Deltog gjorde bland andra Thomas Mattsson, chefredaktör på Expressen, Patrick Ekwall, Fotbollskanalen, Dan Persson, Idrottens Affärer,  Elena Lövholm-Eriksson Fotbolltransfers.com och företrädare för AIK, bland andra Johan Segui, ordförande och Tobias Larsson, SLO.

 

Slutsatsen av debatten? Jo, att ju mer dialog mellan media och klubbarna, desto större möjlighet till en ”rättvisare rapportering”.

 

Före debatten fick publiken lysna till bland andra Aage Radmann, idrottsvetare vid Malmö Högskola, som forskat i ämnet fotbollsupportrar och huliganism i 40 år. Han berättade att första gången ordet ”huliganism” dök upp i media var 1965, och då i Idrottsbladet.

 

Nästa år, 2015, är det alltså ”50-årsjubileum” för ordet i svensk media…

 

– Media skapar inte huliganism, men bidrar till att forma bilden genom att förenkla orsakerna, sade Aage Radmann bland annat.

 

Tobias Larsson summerar seminariet för SEF:s nyhetsbrev:

 

–  Det var en fantistiskt lyckad dag. Det var första gången AIK:s supportrar arrangerade detta seminarium, men definitivt inte den sista.

 

 

Thomas Björn, Kraftfull Kommunikation / Foto: Gustav Bergmark, 2AM