Hallå där, Eric Sjölin, SLO, Supporter Liaison Officer, i IF Elfsborg, vars supporterklubb Guliganerna samlat in 113 286 kronor till Cancerfonden. Varför?

 

– Hela den här säsongen har präglats av ett stort engagemang för cancerfrågan i vår förening. Vår tränare Klas Ingesson är en folkkär person som engagerar alla. Hans cancer har berört människor.

– Dessutom har vi en före detta spelare i ett av våra ungdomslag, som numera är supporter och står på läktaren och hejar, som drabbats av cancer: 12-årige Eddie Djurberg. Både Klas och Eddie har blivit symboler för kampen mot cancer. Supportrarna kände att de ville göra något för arbetet mot cancern.

 

Hur har supportrarna lyckats samlat in så mycket pengar?
– Genom att vara väldigt aktiva, bland annat cyklade 17 av dem till bortamatchen i Halmstad i augusti och samlade in pengar på vägen. De stannade till på GeKås i Ullared och fick möjligheten att samla in pengar utanför varuhuset. Media vaknade och skrev artiklar. Det i sin tur väckte företagen runt omkring som skänkte pengar.

Hur har spelarna hjälpt till?
– De har stöttat Eddie genom att besöka honom, bland andra Johan Larsson och Stefan Ishizaki. De har också varit med och hållit i banderoller i samband med en match på Borås Arena, som stöd för Eddie som var på behandling i Tyskland under den aktuella matchen. Dessutom fick Eddie vara med på uppladdningen inför matchen mot Falkenberg. Spelarna har verkligen ställt upp.

 

Det är inte första gången Guliganerna samlar in pengar till välgörande ändamål. Berätta.
– Nej, det stämmer. Guliganerna har bland annat samlat in pengar till stiftelsen Garissa, som stöttar unga flickor i nordöstra Kenya, bland annat med ett barnhem och en flickskola. 113 286 kr till Cancerfonden är dock den största summa som samlats in hittills. De som arbetar på Cancerfonden är mäkta imponerade.

 

Vad känner du som SLO – alltså bryggan mellan supportrarna och föreningen – när supportrarna tar sådana här initiativ?
– Jag känner en enorm stolthet! Det är ett bevis på det stora engagemang som Elfsborgs supportrar, och även andra lags supportrar, visar. Guliganerna är inte den största supporterklubben i Allsvenskan på något sätt, men är kanske den med störst engagemang i samhällsfrågor.

– Det finns en frustration bland många supportrar att bilden av supportrar hos gemene man är ganska negativ. Vi hoppas att insamlingen till Cancerfonden ska hjälpa till att ändra på den bilden.

 

Slutligen: Vad önskar du dig mest av allt just nu?
– Att fler skänker pengar till cancerforskningen. De allra flesta av oss är berörda på något sätt, antingen direkt via släktingar eller vänner som drabbas, eller har vänner som i sin tur har nära och kära som drabbas.

– Fotboll är inte viktigast här i världen. Men av alla oviktiga saker är fotbollen den viktigaste.

 

Fotboll, Allsvenskan, Brommapojkarnas Pontus Segerstršm dšd

Att cancern slår till skoningslöst fick Fotbollssverige erfara i början av veckan: Brommapojkarnas lagkapten Pontus Segerström avled natten till måndagen den 13 oktober, efter en tids sjukdom.

 

Svensk Elitfotboll kommer att visa sin aktning och sorg via en manifestation med start i den kommande omgången av Allsvenskan och Superettan, där matcherna kommer att inledas med en tyst minut för att hylla Pontus Segerströms minne.

 

Efter den tragiska händelsen startade spelarna i Kalmar FF ett fantastiskt initiativ, där de har beslutat att skänka delar av sin oktoberlön till Cancerfonden, och uppmanar samtidigt övriga spelare i Allsvenskan att göra likadant, till minne av Pontus Segerström.

 

Denna utmaning har bland annat Gefle IF antagit då nu spelare, ledare, tränare och kanslimedarbetare i Gefle IF också skänker del av sin lön till Cancerfonden. Deras nästa hemmamatch  på Strömvallen den 19 oktober har de också ett samarbete med Bröstcancerfonden där publiken kan visa sitt stöd genom att skänka pengar eller köpa rosa produkter.

 

Även GAIS väljer att hylla Pontus Segerström genom att skänka alla intäkter från utförsäljningen i klubbens webshop fram till den 26:e oktober till Cancerfonden.

Ingen kan göra allt, men alla kan göra något…

 

Thomas Björn, Kraftfull Kommunikation / Foto: Bildbyrån