2017 startade Svensk Elitftboll ett gemensamt CSR-råd bestående av representanter från ligan och klubbarna i Allsvenskan och Superettan där man ska försöka ta fram hur mycket samhällsnytta elitfotbollen bygger.
Att vi i ligan redan jobbar hårt med samhällsengagemang som SLO-införandet, matchfixing, en gemensam Uppförandekod och ekonomisk transparens med mera känns förstås bra men vi behöver göra mer, säger Madeleine Ödquist, Key Account Manager hos Svensk Elitfotboll.

 Rådet ska träffas ett antal gånger per år för att utbyta erfarenheter och framför allt titta på hur det går att mäta alla de satsningar som görs inom de 32 medlemsföreningarna för att kunna få presenterat hur mycket samhällsnytta elitfotbollen bygger.

Som en del av det nystartade CSR-rådet så har Svensk Elitfotboll engagerat sig i nätverket European Football for Developement Network (EFDN) där de svenska klubbarna Elfsborg och Djurgården redan finns representerade. EFDN samlar europeiska klubbar som vill ta lärdom av, och dela med sig av sitt samhällsengagemang.

Nyligen åkte Svensk Elitfotboll till Lissabon på en EFDN-konferens där de medverkande klubbarna och inbjudna organisationer delade med sig av sina erfarenheter för varandra. Tanken är också att på sikt inleda samarbeten med ligor och förbund för att nå ut bättre med sina och medlemsklubbarnas budskap.

– Det är alltid nyttigt att delta i dessa nätverksträffar för att reflektera och inse att vi i Sverige har kommit långt. Framför allt att våra klubbar står sig bra i jämförelse med sina kollegor utomlands gällande CSR och att bygga samhällsnytta. Vi har ju helt andra pengar än de större ligorna utomlands men jobbar förstås mycket med ideella krafter, säger Madeleine Ödquist.

Under april kommer EFDN dessutom att anordna en kampanj under temat more than football (#morethanfootball) där tanken är att de deltagande klubbarna och ligor får uppmärksamma hur de kan lyfta det arbete som görs vid sidan av fotbollsplanen.

Med på resan fanns också IF Elfsborg som med sitt samhällsengagemang Vi tillsammans, och Boråsarna är mycket nöjda över mötet i Lissabon.

– Det är tydligt att man i många länder kommit långt och gör ett stort arbete ute i sina städer Samtidigt är det väldigt skönt att kunna konstatera att vi kommit väldigt långt med Vi Tillsammans utifrån små resurser. Många utländska klubbar har centralt stöd till sina samhällsstiftelser och projekt där man omsätter hundratals miljoner. Vi klarar att göra väldigt mycket kring IF Elfsborg och i vår region utifrån det stöd och den förankring vi byggt upp med Vi Tillsammans under de senaste åren.  säger Jan Ryrlén, Elfsborgs CSR-ansvarige, till Elfsborgs hemsida.

– Världens största sport kan också påverka samhället mest. Vi är övertygade om att vi såväl kan ta till oss och dela med oss av erfarenheter avslutar Jan Ryrlén.

Fakta EFDN:
European Football for Developement Network är en sammanslagning av 34 klubbar från 16 olika länder.
Inriktningen ligger på det sociala arbetet som klubbarna bedriver. Klubbarna inom EFDN samarbetar med varandra, utbyter erfarenheter och information samt driver det konstant allt viktigare sociala arbetet framåt för alla fotbollsklubbar.