Fler än 650 deltagare från klubbar i hela Spanien, men även utvalda delar av övriga Europa, samlades under La Ligas årliga fotbollskonferens, som hölls i Barcelona i början av veckan. En av föreläsarna var Svensk Elitfotbolls akademiutvecklare, Thomas Hasselgren
– För många spanska klubbar, liksom våra svenska, handlar det om att få ut maximalt av sina resurser, konstaterar han.

“Impulsando nuestro fútbol” – som på svenska betyder “Lyfta vår fotboll” – var namnet på tvådagarskonferensen, som inte bara bjöd på digniteter från sportens värld utan också från näringslivet. På plats fanns bland annat högt uppsatta chefer från Ferrari och Uber.

La Ligas president inledde och avslutade samlingen, och däremellan berättade klubbar som Milan, Tottenham, Manchester United, Sevilla och Atlético Madrid om sitt arbete inom en mängd olika fotbollsområden.

Från Svensk Elitfotbolls håll deltog Thomas Hasselgren, inbjuden för att berätta om den svenska certifieringen och de referensprojekt som arrangerats för att skapa erfarenhetsbyten på såväl nationell som internationell nivå.

– Premier League och Bundesliga var uppe på scenen före mig för att prata om sina certifieringar. I publiken var det främst klubbar från La Liga och La Segunda, så det var en speciell kontext, men jag tycker att jag fick fram budskapet, säger Hasselgren, som efteråt fick nyfikna frågor från bland andra Iván Obolo, den förre allsvenske spelaren som nu är sportchef i Elche.

Thomas Hasselgren menar att det i Spanien, i kontrast till vad vissa kanske fördomsfullt tror, finns ett genuint intresse för att blicka utanför landets gränser och hämta inspiration från andra ligor.

– Det är väldigt stort att få en sån här inbjudan, och bra för oss som organisation att vara ute och visa att det görs bra saker i Sverige som förtjänar att uppmärksammas. Det är också ett sätt att knyta ytterligare kontakter i fotbolls-Europa som kan vara till vår fördel längre fram.