Den 23-24 oktober samlas företrädarna för de europeiska ligorna i Sverige och Stockholm. Bland annat på agendan: att få höra hur Allsvenskan och Superettan går i bräschen för den digitala revolutionen i fotbolls-Europa.

 

Premier League, La Liga, Serie A, Bundesliga, Ligue1, Tippeligan…

 

Den 23-24 oktober samlas alla ligorna i EPFL, European Professional Football Leagues, i Stockholm. Svensk Elitfotboll står som värd för General Assembly, EPFL:s medlemsmöte som hålls fyra gånger om året.

 

På medlemsmötet den 24 oktober kommer följande tunga frågor att tas upp: hur europeiska klubb- och landslagstävlingar påverkar ligafotbollen i varje enskilt land, konsekvenserna av FIFA:s nyligen fattade beslut om förbud mot tredjepartsägande i spelartrupperna, samt inval av Rumänien och Israel, vilket gör att EPFL passerar 30 medlemmar.

 

Dagen före medlemsmötet arrangerar Svensk Elitfotboll ett seminarium med fokus på den digitala revolutionen. Sverige och Svensk Elitfotboll går i bräschen – tillsammans med Norge.

 

– Vi och den norska ligaföreningen är de enda ligorna i Europa som tagit ett gemensamt beslut om WiFi på alla arenor. Det är lättare för oss som företräder ganska små ligor. De större ligorna har svårare att genomföra detta eftersom de har stora klubbar som kan göra dessa satsningar på egen hand. Det klarar inte de svenska klubbarna – investeringarna är för stora, förklarar Lars-Christer Olsson, ordförande i Svensk Elitfotboll som brinner för frågan:

 

– Gemensam teknikutveckling för alla klubbar i Allsvenskan och Superettan skapar två stora möjligheter: att göra oss i Sverige till teknikutvecklingens vagga i Europa, och samtidigt vara en viktig pusselbit i att bygga Allsvenskan och Superettan till Nordens bästa ligor.

 

Med WiFi på alla arenor är målet att göra upplevelsen på plats ännu starkare, såsom repriser på mål och frisparkar, samt att kunna följa din favoritspelares löpvägar i mobilen eller surfplattan.

 

Ett gemensamt kunddatabassystem blir också möjligt med en gemensam IT-plattform. Det innebär att du och jag som fotbollsälskare kan få anpassade erbjudanden från klubbarna i Allsvenskan och Superettan, såsom köp av biljetter och souvenirer samt möjlighet att prenumerera på all elitfotboll – att ta del av var och när vi vill.

 

Kort sagt: att göra Allsvenskan och Superettan till en ”elitfotbollens Spotify”.

 

Thomas Björn, Kraftfull Kommunikation / Foto: Bildbyrån