”Ibland känns världen som en stor fotbollsplan. Full av möjligheter och spännande utmaningar. Men för vissa av oss känns det ibland som att vi står utanför planen och tittar in, osäkra på om vi får vara med. Men egentligen är allt som krävs att någon sträcker ut en hand.”

I hundra år har den svenska elitfotbollen fyllt våra liv med passion, dramatik, kamratskap och glädje. Lika självklart som det är för Svensk Elitfotboll att bidra till den svenska elitfotbollens sportsliga utveckling och konkurrenskraft, lika självklart är det att arbeta för ett mer hållbart samhälle och skapa goda förebilder för våra barn och unga.

För varje år som går växer fotbollens betydelse och i takt med detta blir samhällsengagemangen både fler och större. Svensk Elitfotboll har ett stort ansvar när det kommer till att synliggöra och uppmuntra de insatser som görs runtom i landet.

–  Idrotten i allmänhet och fotbollen i synnerhet är en fantastisk möjlighet när det kommer till att förhindra unga från att hamna i destruktiva sammanhang. Vi är Sveriges och världens mest populära sport och vi kan och vi vill vara med och bidra. Våra 32 klubbar gör ett fantastiskt arbete utanför planen och vi behöver fortsätta lyfta de goda exemplen, menar Beatrice Clarke, hållbarhetsansvarig på Svensk Elitfotboll.

Svensk Elitfotboll arbetar just nu med en inventering av klubbarnas sociala hållbarhetsarbete och resultatet av denna kommer att presenteras under året. I dagarna lanserades även en film på temat hållbarhet som visar på delar av allt det positiva arbete som bedrivs av de svenska elitklubbarna. Du kan se filmen i spelaren nedan.