Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) medverkade i veckan på Hammarbys sommarjobbsmässa, arrangerade inom ramarna för Samhällsmatchen. Efter att Hammarby berättade om Samhällsmatchen så passade Svensk Elitfotboll på att presentera sitt centrala samhällsengagemang.

1300 personer hade anmält sig till sommarjobbsmässan på Tele2 Arena i Stockholm som Samhällsmatchen arrangerade. Eva Nordmark (S) besökte som speciellt inbjuden mässan för att med egna ögon se vad man med fotbollen som verktyg kan åstadkomma.

Efter en kortare rundvandring på mässan och samtal med Hammarby så passade Svensk Elitfotboll på att prata med Arbetsmarknadsministern.

Calle Stjerna, Varumärkesansvarig på Svensk Elitfotboll berättade om vilka Svensk Elitfotboll är och organisations roll samt det centrala samhällsengagemanget för Allsvenskan och Superettan.

 –Alla klubbars lokala initiativ bygger på en strategi som SEF skapat runt FN:s globala mål för hållbar utveckling, berättar Calle Stjerna.

Calle Stjerna berättade också för Eva Nordmark om det nyligen etablerade samarbetet med Tillväxtverket och lämnade över den rapporten till henne.

–Hon blev väldigt tacksam då hon ville förstå hur det här fungerar på nationell nivå då det är hennes ansvar som ansvarig minister, menar Calle Stjerna.

Hammarbys jobbmässa var den fjärde i ordningen sedan starten 2018. Tidigare har Malmö FF visat sig vara framgångsrika med etablering och rekrytering i sina Karriärdagar.

Fakta:
Svensk Elitfotboll ingick i slutet av 2017 i en nationell överenskommelse med Arbetsförmedlingen där syftet är att skapa sysselsättning till personer i utanförskap. Som förlaga finns Malmö FF:s Karriärakademin och IF Elfsborgs Jobb Tillsammans som båda är projekt som lyckats nå personer långt utanför arbetsmarknaden. Ursprungsmålet var att få fem SEF-klubbar att ingå i lokala överenskommelser med sin Arbetsförmedling under 2018 men det skulle bli mycket bättre än så. Om man räknar med Malmö FF och deras Karriärdag så är idag hela tio klubbar anslutna till projektet.

GIF Sundsvall blev den första klubben att ingå i en lokal överenskommelse med sin Arbetsförmedling. Efter det så har Östers IF, IK Sirius, Jönköpings Södra IF, Hammarby IF, Örebro SK, Trelleborgs FF, Falkenbergs FF och Kalmar FF hoppat på tåget.

2019 till kom Tillväxtverket som kompletterande part i samarbetet. Finansieringen av det utvidgade samarbetet är en del av ett nationellt regeringsuppdrag.