När världens ligor samlades i Warszawa så var Svensk Elitfotboll på plats för att prata om den gemensamma strategin för att öka värdet på Allsvenskan och Superettan, bygga nya rättigheter och utveckla verksamheten tillsammans med elitklubbarna.
– 
Det finns ett stort intresse från andra ligor att höra mer om vårt upplägg, och hur vi arbetar tillsammans med våra 32 klubbar, säger Jeja Svensson, ansvarig för digital transformation på Svensk Elitfotboll och en av tre keynote-talare på World Leagues Forum. 

Svensk Elitfotbolls strategi handlar om att skapa affärskontroll. En strategi som klubbarna inom Svensk Elitfotboll har enats om. Sett till andra ligor runt om i världen är det relativt unik att likt de svenska elitklubbarna satsa på gemensamma system, produkter och tjänster för att utveckla ligorna. Få andra ligor har den samsynen på vad som ska prioriteras och synsättet att de investeringar som svenska klubbar gör tillsammans höjer ligorna. De gemensamma investeringarna är till exempel CRM, biljettsystem, marketing automation, wifi, tracking data, appar och en gemensam streamingplattform. 

– Det är alltid bra att se på sin egen strategi utifrån, med andras ögon. De flesta ligor har en annan verklighet, där klubbarna inte jobbar så nära varandra som de gör i Sverige och inom Allsvenskan och Superettan, menar Jeja Svensson.

Bland de ligor som fanns med på deltagarlistan, och som alla var med och lyssnade på Svensk Elitfotbolls dragning, var Premier League, MLS, Serie A, La Liga, Bundesliga och J League. Totalt medverkade 32 ligor och åtta fotbollsorganisationer som FIFA och UEFA på mötesdagarna i Warszawa.

– Det var ett par givande dagar och det finns ett stort intresse för vårt arbetssätt och vår strategi, som några av de andra ligorna nu själva börjat titta på, avslutar Jeja Svensson.

World Leagues Forum är en organisation bestående av fotbollsligor från hela världen, där Svensk Elitfotboll med Allsvenskan och Superettan är en medlem. Syftet med World Leagues Forum är att förbättra styrande strukturer i världsfotbollen, att adressera världsfotbollens frågor och utmaningar samt skapa ett utbyte mellan medlemsligorna. Under mötet i Warszawa representerades Svensk Elitfotboll förutom Jeja Svensson också av sportchef Svante Samuelsson.