Ett gemensamt projekt mellan LaLiga och Svensk Elitfotboll avslutas med att representanter från LaLiga besöker Sverige som deltagare på Svensk Elitfotbolls nationella utvecklingskonferens.
– Den här typen av erfarenhetsutbyte mellan två länder som båda är starka när det kommer till spelarutveckling kommer att berika båda ligorna. Nuförtiden har vi framstående svenska spelare i Spanien, säger Juan Fuentes LaLigas ansvarige för Norden.

Spanska klubben Celta Vigo deltog tillsammans med LaLiga på konferensen i Norrköping den 9 och 10 november för att diskutera spelarmetodik och spanska ungdomsakademier. 

– Vi är glada att kunna samarbeta med La Liga. Dels att vi får dela med av vår kunskap och erfarenhet men också ta del av en av världens bästa miljöer gällande spelarutbildning. Jag tror vi kan lära av varandra, vi gör en del saker riktig bra. Samtidigt skall vi vara ödmjuka och också bli inspirerade av de spanska klubbarnas tydliga träningsmetodik och den starka identiteten som finns i klubbarna, säger Thomas Hasselgren, akademiutvecklare på Svensk Elitfotboll.

Celta Vigo, som har en av de starkaste ungdomsakademierna i Spanien, visade deras arbetssätt, hur de skapade sin egen metodik och hur de sköter sin individuella träning. Enligt CIES Football Observatory så har Celta Vigo den högsta procenten, 49%, av alla klubbar i Europas fem högst rankade ligor, när det gäller spelminuter för hemmafostrade spelare.

Spelare, ledare och utvecklingschefer från båda länderna delade sina erfarenheter mellan svenska och spanska klubbar för att berika spelarutvecklingsmiljöerna i båda länderna.

Tidigare i höst besökte svenska klubbrepresentanter från Malmö FF, AIK, BK Häcken, Djurgårdens IF, Degerfors IF, Halmstads BK, Hammarby IF, GAIS, IFK Göteborg, Kalmar FF, Trelleborgs FF och Östers IF Spanien och LaLiga-klubbarna Villarreal, Levante, Athletic Club Bilbao, Real Sociedad och Deportivo Alavés för att lära sig hur spanska klubbar utvecklar sina talanger. Besöken var en del av Svensk Elitfotbolls referensprojekt där anställda i svenska akademier fick besöka klubbar i utlandet för att studera hur de jobbar med spelarutveckling.

I år finns det svensk representation från Sverige i LaLiga i Alaves (John Guidetti), Sevilla (Ludwig Augustinsson) och Real Sociedad -en av de bästa i ligan- (Alexander Isak). Samtidigt spelar spanske Carlos Moro i Mjällby AIF i Allsvenskan.

Om LaLiga
LaLiga (Liga de Fútbol Profesional), bildat 1984, ä ren sportorganisation som innehåller de 42 elitfotbollsklubbarna som utgör första- och andradivisionen i Spanien. LaLiga, som är baserad i Madrid, ansvarar för LaLiga Santander och LaLiga 123 och tv-rättigheterna, som under säsongen 2016/2017 nådde över 2.5 miljarder människor över hela världen. LaLiga har också en aktiv stiftelse och är världens första professionella fotbollsliga med en liga för personer med intellektuella svårigheter; LaLiga Genuine.