Årets Allsvenskans Stora Pris fokuserar utöver den gemensamma säsongsavslutningen, på historiens vingslag, och bjuder in samtliga spelare i historien som gjort över 400 matcher i SEF-ligorna. Totalt handlar det om 21 spelare som uppnått gränsen – varav två nya spelare tagit plats i finrummet under den gångna säsongen.

 Det är andra året i rad som SEF-legendarer bjuds in till Allsvenskans Stora Pris. Det rör sig om spelare som gjort 400 matcher eller fler i Allsvenskan eller i rikets andraliga sedan SEF grundades 1928. Samtliga 19 spelare som bjöds in förra året är inbjudna även i år, men det har också tillkommit två spelare på listan under 2019. Det handlar om Jönköpings Södra IF:s Tommy Thelin och Halmstads BK:s Andreas Johansson.

Listan som tagits fram med hjälp av Sveriges Fotbollshistoriker och Statistiker (SFS) innehåller två aktiva och 19 före detta spelare. Två av SEF-legendarerna är dessvärre ej i livet längre. Allra flest matcher har Kristian Bergström gjort – totalt 548 stycken i Åtvidaberg, IFK Norrköping och Malmö FF.

– De här 21 spelarna är ligornas mesta trotjänare och en exklusiv skara i ligornas historia som vi vill uppmärksamma, säger Kaveh Sarvari, Evenemangs- och privatmarknadsansvarig på Svensk Elitfotboll, och projektledare för Allsvenskans Stora Pris och fortsätter.

– Många spelare har kommit upp i betydande antal matcher i våra två högsta ligor i Sverige sedan Svensk Elitfotboll bildades år 1928. Det betyder mycket för oss om de kan medverka i år, samt framöver vid våra gemensamma tillställningar. Även om vi samlas för att hylla årets bästa lag och spelare, så har våra två högsta serier i Sverige så mycket tradition och historia som vi vill värna om. Dessa spelare är, och förblir en del av ligornas historia.

Spelarna som gjort över 400 matcher i högsta eller näst högsta serien genom tiderna:
Kristian Bergström – 548 matcher i Åtvidaberg, IFK Norrköping och Malmö FF
Patrik Rosengren – 486 matcher i Mjällby och Kalmar FF
Magnus Källander – 482 matcher i Västra Frölunda och Örgryte
Sven Andersson – 480 matcher i Örgryte och Helsingborg
Bengt Andersson – 469 matcher i IK Brage, Örgryte och IFK Göteborg
Henrik Gustavsson – 467 matcher i Åtvidaberg
Mattias Asper – 455 matcher i Mjällby, AIK, Malmö FF och Brommapojkarna
Henrik Rydström – 448 matcher i Kalmar FF
Daniel Tjernström – 440 matcher i Degerfors, Örebro och AIK
Thomas Ravelli – 439 matcher i Öster och IFK Göteborg
Magnus Erlingmark – 434 matcher i BK Forward, Örebro och IFK Göteborg
Anders Svensson – 421 matcher i Elfsborg
David Svensson – 413 matcher i Falkenberg
Sven Jonasson – 409 matcher i Elfsborg (avliden)
Anders Karlsson – 409 matcher i Örebro (avliden)
Claes Cronqvist – 407 matcher i Landskrona BoIS, Djurgården och IFK Hässleholm
Björn Nordqvist – 406 matcher i IFK Norrköping, IFK Göteborg, Örgryte och Landskrona BoIS
Tommy Thelin – 404 matcher i Åtvidabergs FF och Jönköpings Södra IF
Daniel Hallingström – 401 matcher i Åtvidaberg och Kalmar FF
Mattias Hugosson – 400 matcher i Gefle
Andreas Johansson – 400 matcher i Halmstads BK och IFK Norrköping

Matcher i Svenska Cupen ingår ej.

Fakta Allsvenskans Stora Pris:
Allsvenskans Stora Pris har sen 2013 sänts som en studioproduktion på C More där Allsvenskan har summerats samtidigt som det bästa från landets högsta serie har uppmärksammats. Vinnarna utses av en jury bestående av Allsvenskans 16 huvudtränare och lagkaptener samt av 32 utvalda journalister och experter.

2019 års jurypriser till Allsvenskans Stora Pris:
Årets allsvenska målvakt
Årets allsvenska back
Årets allsvenska mittfältare
Årets allsvenska forward
Årets allsvenska tränare
Årets allsvenska unga spelare
Allsvenskans Stora Pris – Allsvenskans mest värdefulla spelare

På Allsvenskans Stora Pris utses de bästa spelarna på varje position av en jury bestående av Allsvenskans 16 huvudtränare och lagkaptener samt av 32 utvalda journalister och experter.

Följande personer ingår i 2019 års jury:
Samtliga 16 huvudtränare och lagkaptener till lagen i Allsvenskan samt Anna Brolin – C More, Anders Andersson – C More, Hasse Backe – C More, Alexander Axén – C More, David Iwung – Östgöta Media, Johan Esk – DN, Daniel Kristoffersson – Expressen, Noa Bachner – Expressen, Therese Strömberg – Expressen, Andréas Sundberg – Fotbollskanalen, Olof Lundh – Fotbollskanalen, Mattias Balkander – GP, Marcus Wulcan – GT, Mattias Larsson – Kvällsposten, Johan Orrenius – Offside, Anders Bengtsson – Offside, Richard Henriksson – Radiosporten, Petra Svensson – Radiosporten, Svante Samuelsson – SEF, Max Wiman – Sydsvenskan, Frida Fagerlund – Sportbladet, Per Bohman – Sportbladet, Malin Wahlberg – Sportbladet, Petra Thorén – Sportbladet Roland Nilsson – SvFF, Janne Andersson – SvFF, Daniel Nannskog – SVT, Diljen Otlu – SVT, Elena Lövholm – MittMedia, Oskar Månsson – Fotboll Sthlm, Henrik Skiöld – TT, Patrick Ekwall – FotbollDirekt

Utöver jurypriserna så delas följande specialpriser ut:
Årets Bortasektion– Inför säsongen 2017 tog SFSU (Svenska fotbollssuppoterunionen) fram ett dokument för att förbättra bortasektionerna i svensk fotboll. Syftet var att hjälpa klubbarna öka bortaresandet, och därigenom bidra till högre publiksiffror och ännu bättre stämning på våra elitarenor. Priset i denna kategori går till den förening som på bäst sätt tagit hand om motståndarlagets gäster utifrån: service, säkerhet, mottagande och gästvänlighet.

Priset är framröstat av 16 Allsvenska föreningars supportrar, SLO:er och säkerhetsansvariga. 2018 års pris gick till BK Häcken.

Fotbollskanalens pris till årets röst– Tilldelas den spelare eller ledare i Allsvenskan som gjort avtryck inom fotboll i media under den allsvenska säsongen, och som vågat att stå för sina åsikter. Vinnaren utses av Fotbollskanalens redaktion. Priset delas ut av Olof Lundh i det direktsända programmet. 2018 gick priset till IFK Norrköpings Simon Thern.