Fyra svenska lag gör sig redo att kvala till Europaspel. Malmö FF spelar mot litauiska Zalgiris i den första rundan av kvalet till Champions League medan både AIK och Elfsborg får ta sig an finskt motstånd i den första kvalrundan till Europa League. För AIK väntar VPS Vaasa medan Elfsborg möter FC Lahti. IFK Göteborg går in i den andra kvalrundan till Europa League och möter där vinnaren mellan Celje och Slask Wroclaw.

David Fernandez Borbalán, ligadomare i Spanien, har dömt i Europaspelet i några år och har även råkat ut för svenska lag, och han håller de svenska lagen högt i uppförande. Här svarar Borbalán kort på några frågor som SEF ställde honom.

Du har dömt svenska lag i Europa. Vad skulle du säga är skillnaden mellan svenska och spanska lag på planen?
– Mitt intryck är att de svenska och skandinaviska lagen behandlar domaren och hela domarkåren med mycket större respekt än de spanska lagen. La Liga är tufft för domarna, speciellt när de stora lagen spelar.

Hur tycker du relationen mellan domarna och spelarna är rent generellt nu för tiden?
– Den är strikt professionell. På senare år har respekten för domaren ökat även i Spanien och läget är mycket bättre än för några år sedan.

Hur är trycket från utifrån, från media, i Spanien?
– För oss är det ingen stor grej. Förbundet förbjuder oss att prata med media både före och efter matcherna och journalisterna respekterar det. Skulle någon mot förmodan ringa och vilja ha ett uttalande så säger vi bara ”inga kommentarer”.

Inför den Allsvenska säsongsstarten så gick de svenska domarna ut med direktiv att filmningar skulle bestraffas hårdare. Hur ser ni på det i Spanien?
– Vi har en nolltolerans över hela banan mot den här typen av spelförstörelse. Vi är känsliga vad gäller filmningar och vi ger gult kort direkt när en spelare överdriver i hopp om att få ett domslut med sig. På senare år har även vår tekniska kommitté infört att vi ska varna en spelare som förstärker trots att en kontakt med en motspelare finns och den filmande spelaren ska ha domslutet med sig.

 Robert Johansson / FOTO: Bildbyrån