Malmö är inte Sveriges enda lag i Champions League. Även Elfsborg medverkar i UEFA Youth League. Det första mötet av två mot isländska Stjarnan slutade med klar Boråsseger.
– De hade en enda målchans, säger Tony Lundqvist, Akademichef i Elfsborg.

Tillägg: Sedan texten skrevs så har Malmö spelat 5-5 hemma mot Shakthar Donetsk U19 medan Elfsborg förlorade returen mot Stjarnan på Island, men boråsarna avancerar ändå till den andra rundan. Där väntar FK Rad från Serbien i ett dubbelmöte. Malmö ligger tvåa i sin grupp i UEFA Youth League .

Matchen mot Stjarnan på Borås Arena slutade 2-0 till Elfsborgs U19-lag inför ögonen på drygt 1200 åskådare och båda målen gjordes av Arian Kabashi, det sista på straff. Boråsarna dominerade stort mot de isländska mästarna Stjärnan och det fanns bud på både tre och fyra mål.
– Vi är nöjda med 2-0, vi släpper inte in något mål på hemmaplan. Returen på Island kommer bli tuff, det är vi förberedda på, säger Tony Lundqvist.

Elfsborgs U19-lag är som första svenska lag med i UEFA Youth League i egenskap av vinnare av den svenska U17-serien förra året. Tony Lundqvist är nöjd med att reglerna gjorts om så att även ligavinnaren i Sverige är garanterad en plats. Han tror att Elfsborg kan gå långt i turneringen men vill inte spekulera hur långt.
– Ligamästarna bör så klart också vara med i turneringen. Det är svårt att säga hur långt vi kan gå, vi fokuserar bara på nästa match. En åttondel vore kul och det är nära om vi tar islänningarna, men pratar inte om det. Vi respekterar vårt motstånd.

Två olika delar av turneringen
Elfsborg och de olika ländernas vinnare spelar i den så kallade Domestic Champions Path, som går parallellt med Champions League Path, som är en kopia av huvudturneringen där Malmös ungdomslag befinner sig. Att två svenska lag gör så bra ifrån sig i turneringen är ett bra betyg till den svenska Tipselitsatsningen.

Malmö spelar sina matcher på samma sätt som A-laget gör, samma grupp, samma motstånd, medan Elfsborg måste ta sig an två kvalmöten och ett play off innan de båda tävlingsgrupperna slås ihop. Totalt medverkar 32 lag i varje del av turneringen.

150930 Malmö FFs målskytt Isak Redzic jublar efter fotbollsmatchen i UEFA Youth League mellan Malmö FF och Real Madrid den 30 september 2015 i Malmö. Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN / kod PA / 91226

I Malmös första match blev det 0-0 borta mot PSG, som var i kvartsfinal i turneringen förra säsongen, och i hemmamatchen mot Real Madrid blev det en sensationell seger med 1-0 inför ögonen på nära 4000 personer. Mycket tack vare spelare som Marko Johansson, Erik Andersson, Franz Brorsson och Mattias Svanberg som också spelat mycket med A-truppen.
– Det är overkligt. Vi skulle ju hålla 0-0. Man har förstått att de här lagen inte är omöjliga att slå. Vi är ju lika bra, det förstod jag inte i fjol. Det är otroligt nyttigt att möta så här bra motstånd, säger Malmös segerskytt Isak Radzic.

Elfsborg lyckades inledningsvis undgå lag som Celtic, Anderlecht och Middlesborough när lotten i stället föll på Stjarnan från Island. Skulle Elfsborg slå ut Stjarnan väntar vinnaren av FK Rad från Serbien och NK Domzale från Slovenien. Vinst där och Elfsborg kommer få spela play off mot en av grupptvåorna på Malmös sida av turneringen, innan då båda tävlingsgrupperna slås ihop i och med åttondelsfinalerna.

Returmötet mot Stjarnan spelas den 21 oktober. Speldatumen för nästa runda är 4 respektive 25 november. Skulle Elfsborg nå play off så spelas den utan returmöte i början av februari,

 

Datum för UEFA Youth League

15 september: PSG – Malmö 0-0
30 september: Malmö – Real Madrid 1-0
30 september: Elfsborg – Stjarnan 2-0

21 oktober: Malmö – Shakhtar Donetsk 5-5
21 oktober: Stjarnan – Elfsborg 1-0

3 november: Shakhtar Donetsk – Malmö
4 november: FK Rad – Elfsborg (Domestic Champions Path, andra rundan, match 1:2)
25 november: Malmö – PSG
25 november: Elfsborg – FK Rad (Domestic Champions Path, andra rundan, match 2:2)
8 december: Real Madrid – Malmö

14 december: lottning playoff
9/10 februari: playoff, match 1:1
15 februari: lottning slutspel
22/23 februari: åttondelsfinaler, match 1:1
8/9 mars: kvartsfinaler, match 1:1
15 april: semifinaler (Nyon), match 1:1
18 april: final (Nyon), match 1:1

Fakta Tipselit:
Tipselit är ett mer än 20-årigt samarbetsprojekt mellan Föreningen Svensk Elitfotboll, Elitfotboll Dam, Svenska Fotbollförbundet och Svenska Spel, fotbollens huvudsponsor, med syfte att utveckla svensk elitfotboll. Detta görs genom målmedveten satsning på unga talanger.

Totalt är 733 aktiva spelare registrerade inom Tipselit just nu. 240 spelar i Allsvenskan och 234 i Superettan.

Robert Johansson/ Tipselit.se / FOTO: Bildbyrån