Sveriges Socialminister med ansvar för idrottsfrågor, Jakob Forssmed, gästade, med tanke på den rådande dialogen om klimatet på arenorna i Allsvenskan och Superettan, matchen i Allsvenskan mellan AIK Fotboll och Mjällby AIF. Syftet med besöket var att visa hur klubbarna jobbar med säkerhet och att arenabesökarna ska känna sig trygga och välkomnade till matchen.
Det är viktigt att vi får visa upp vårt gedigna arbete runt våra evenemang för Idrottsministern och andra intressenter, och samtidigt visa att vi och våra klubbar tar säkerhetsarbetet på fullaste allvar, säger Simon Åström, ordförande i Svensk Elitfotboll.

Svensk Elitfotbolls ordförande Simon Åström agerade tillsammans med AIK:s klubbdirektör Fredrik Söderberg värdar för besöket. Förutom Jakob Forssmed så medverkade även kanslirådet Marcus Hellqvist och representanter från polisen.

– Det finns ett stort tänk för hur vi gör så trygga, säkra och välkomnande evenemang som möjligt. Det är inte alltid det kommer fram. Idag fick vi i alla fall möjlighet att visa upp det för vår Idrottsminister och på så sätt skapa en större förståelse att AIK fotboll, i vårt fall, lägger ner mycket tid, energi och resurser för att vi ska ha så säkra evenemang som möjligt, säger Fredrik Söderberg, klubbdirektör och VD i AIK Fotboll.

Förutom matchen AIK – Mjällby AIF så fick mötesdeltagarna en rundvandring på Friends Arena timmarna innan match samt även medverka på förmöte och produktionsmöte innan match och eftermötet efter match, för att där se hur klubbar, polis, säkerhetsvakter, liga, förbund och delegat lägger upp säkerhetsarbetet.

– Det har varit intressant med en detaljerad genomgång av förberedelserna inför en allsvensk match. Jag uppskattar den viktiga dialogen om säkerhet och trygghet på och runt arenorna och fotbollen, säger socialminister Jakob Forssmed. 

Dialogen mellan fotbollen, polisen och politiken fortsätter under hösten.

Läs mer om Svensk Elitfotbolls säkerhetsarbete här.