Vem slog assisten? Blev det gult kort? Räknas det där som självmål? Det kan finnas många frågor som inte har ett snabbt glasklart svar under en fotbollsmatch. På Friends Arena sitter personer i ett så kallat Tagging Center för att snabbt förse alla officiella kanaler med rätt statistik och videoklipp från matchen.

Bollinnehav, antal avslut, offsides, löpmeter, hörnor, frisparkar och inte minst mål, assist, byten och gula eller röda kort. Det är mycket att hålla reda på för Tagging Center under en match.

– Tagging Center ihop med klubbarnas matchsekreterare fyller en viktig funktion. Det jobbet som läggs ner runt matcherna i elitfotbollen gör att vi kan skapa och presentera en rad olika statistikfunktioner som kommer såväl klubbar som fotbollssupportrar som partners till nytta, säger Ola Rydén ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.

Tagging Center är alltid bemannat i samband med matcher i Allsvenskan och Superettan. Personerna som jobbar där ser till att det är rätt målskyttar, rätt assistläggare, att domarens gula eller röda kort tillfaller rätt spelare och att alla byten är korrekta. Detta görs på samtliga säsongens 480 matcher i Allsvenskan och Superettan. Dock är det alltid domarens rapport som gäller om uppgifterna skiljer sig åt och kommer då granskas i efterhand och eventuellt justeras av tävlingsavdelningen.

– All data som tas fram i Tagging Center presenteras för alla intressenter. Det kan vara genom livehändelser från matcherna i ligornas officiella appar och på hemsidorna, men det kan också vara genom att ta fram trackingdata som löpmeter och hastighet. En del av materialet, som heathmaps, går direkt till den sportsliga ledningen i klubbarna, menar Ola Rydén.

Personerna i Tagging Center har även kontakt med matchsekreteraren på varje arena. Matchsekreteraren tar emot startelvorna och lägger in i systemet samt kompletterar tv-bilderna och ger Tagging Center information om exempelvis kommande byten och publiksiffra under matchen men även om det skulle uppstått en speciell situation. Efter matchen validerar matchsekreteraren basdatan med domarna.

– Jag vill passa på att slå ett slag för samspelet mellan matchsekreterarna och Tagging Center. Alla är kugghjul i ett maskineri som är väldigt viktigt för Svensk Elitfotboll och ligorna Allsvenskan och Superettan. Matchsekreterarna är våra öron och ögon på plats på arenorna medan Tagging Center har den övergripande bilden med kommentatorsljud och repriser. Deras samverkan är nyckeln till allt. Tillsammans är vi starka, avslutar Ola Rydén.

Tagging Center tar också fram videomaterial som kompletterar livehändelserna i apparna och som gör att användarna av tjänsten highlights+ kan följa och titta på det viktigaste från matchen i realtid.