Den nya rollen som Akademichefsutvecklare på Svensk Elitfotboll kommer bemannas av Thomas Hasselgren, senast akademichef i norska Vålerenga. 
– Det här är en viktig roll. Det är framtidens svenska fotboll som man får chansen att påverka, säger Hasselgren om sin nya tjänst.

– Jag är stolt som får det här jobbet. Det jobb man gör i akademierna i dag får vi se ett resultat av i Allsvenskan och i det svenska landslaget om 10-15 år. Vill man att Sverige ska spela mästerskap så måste man göra jobbet grundligt.

Tjänsten som Akademichefsutvecklare är ny och innebär ett ökat fokus och ansvar för digitalisering, fortbildning av tränare och specialister, nätverkskonferenser och omvärldsanalyser med fokus på akademichefer och ungdomstränare inom klubbarna i Allsvenskan och Superettan och deras akademier i Unicoachprojektet.

Thomas Hasselgren har varit jobbat i Norges enda femstjärniga akademi, Vålerenga, sedan 2012 och har varit akademichef i klubben sedan 2014. Innan dess har han bland annat jobbat som ungdomskonsulent i IF Brommapojkarna och varit utvecklingsansvarig i Gotlands FF.

– Jag har sett svensk fotboll lite från sidan de senaste åren. Jag har varit åtta år i Vålerenga, den bästa akademin i Norge. Jag har en väldig lång erfarenhet av ungdomsfotboll och akademiverksamhet. Jag kommer att försöka utveckla vidare allt som varit bra i svensk fotboll samtidigt som jag tar med mig erfarenhethet från Norge. Norrmännen har haft en extrem utveckling. Det kan jag bidra med och vidare in i svensk fotboll och vidareutveckla allt det.

– Min uppgift blir att utveckla elitklubbarna och hela Unicoachprojektet, att bredda och stötta akademichefer och tränare, att vara bollplank och hjälpa till. Jag vet hur det är att vara akademichef och jag vet vad som kan uppstå för problem.

Thomas Hasselgren börjar sin tjänst som Akademichefsutvecklare början av juni.