I del två av vår miniserie om svensk talangutveckling så får vi följa Nattnael Zerai och Tim Rönning som båda är två av Elfsborgs akademispelare som hoppas kunna nå hela vägen till föreningens A-lag.

IF Elfsborg är en av klubbarna i Sverige som haft stora framgångar på ungdomssidan de senaste åren. I Tipselits Certifiering ligger boråsarna med i toppen och är en av totalt tio femstjärniga klubbar. 2017 spelade Elfsborg final i tre av fyra ungdomsklasser. Två av spelarna i föreningens ungdomslag är Nattnael Zerai och målvakten Tim Rönning.

– Mitt första steg är att komma med i a-laget och vara med och lära så mycket som möjligt, säger Tim Rönning.

– Det är mitt första år i U19. Det gäller bara att fortsätta och spela och förhoppningsvis räcker det för att ta sig upp till a-laget. Det är väldigt inspirerande att spela för IF Elfsborg när man är ung där man har sett så många spelare komma upp och ut i Europa, säger Nattnael Zerai.

Svenska Spel ger varje år ett bidrag till Svensk Elitfotboll. Pengarna fördelas sedan ut mellan de 62 medlemsklubbarna i Tipselitnätverket, vilket möjliggör att klubbarna kan heltidsanställda ungdomstränare och på så sätt kvalitetssäkra utbildningen av spelare från 17 år och uppåt.

– Att vara akademispelare är hårt jobb. Man ska ju ta nästa kliv härifrån är tanken. Det är många timmar man måste lägga ner. Man måste sköta skolan. Jag tror att det är få spelare som går hela vägen utan att driva sin egen process. De kan fråga om de får köra lite extra och vad de behöver köra lite extra. De kanske frågar om jag kommer ner och hjälper dem att köra lite extra, säger Janne Mian, Tipselittränare i Elfsborg.

Se avsnittet i sin helhet i spelaren ovan eller på Svensk Elitfotbolls youtubekanal.

Fakta Tipselit:
Tipselit är på pojksidan ett samarbetsprojekt mellan Föreningen Svensk Elitfotboll och Svenska Spel, fotbollens huvudsponsor, och på flicksidan Elitfotboll Dam, Svenska Fotbollförbundet och Svenska Spel, med syfte att utveckla svensk elitfotboll. Detta görs genom målmedveten satsning på unga talanger. Varje år bidrar Svenska Spel med tolv miljoner kronor till svensk ungdomsfotboll, pengar som Svensk Elitfotboll fördelar ut till de 62 deltagande klubbarna enligt ett certifieringssystem.

Föreningen får möjlighet att förstärka sin talangutveckling genom att anställa kvalificerade tränare för sitt utvecklingslag. Tanken är att talangerna ska få en elitinriktad fotbollsutbildning av i första hand heltidsanställd tränare. Syftet är att trygga framtiden för svensk fotboll.

2017 hade totalt 803 aktiva elitfotbollsspelare i Sverige och i utlandet passerat genom Svenska Spel Tipselit. 282 av dessa spelade i Allsvenskan och 353 i Superettan.

Läs mer på tipselit.se