Malmö FF:s assisterande tränare, Andreas Georgson, lämnar efter säsongen svensk fotboll för att pröva lyckan i engelska Brentford FC i The Championship. Georgson har spenderat 14 säsonger i Malmö FF och fick en gång i tiden chansen att utvecklas som tränare tack vare Tipselit.
– I MFF har vi lagt mycket tid och resurser på att utveckla inlärningsmiljön får våra ungdomsspelare och stödet från Tipselit och utbytet med övriga elitföreningar har hela tiden varit centralt i den satsningen, säger Andreas Georgson.

Andreas Georgson klev inför säsongen 2018 in i Malmö FF:s tränarstab i Allsvenskan. Där har han bland annat haft till uppgift att underlätta övergången från akademi till a-lag. Georgson har också haft ansvar för Malmö FF:s U21-lag. Efter årets säsong väntar ett nytt jobb som assisterande tränare i Brentford FC. Ett kul uppdrag för en tränare sprungen ur den svenska Tipselitverksamheten.

– Jag har varit anställd i Malmö FF i 14 fantastiska år. Jag kommer för alltid att vara tacksam för och minnas dessa år i MFF med värme. Tacksam för alla kollegor, spelare och supportrar jag fått kämpa tillsammans med för att varje år se till att vi fortsätter att vara Sveriges finaste och mest framgångsrika förening. En förening att känna stolthet över såväl på plan som utanför, säger Andreas till Malmö FF:s hemsida.

Tipselit är ett samarbete mellan svensk fotboll och Svenska Spel och finns till för att utveckla svensk fotboll genom målmedveten satsning på svenska talanger. En del av det är att pengar från Svenska Spel öronmärks till klubbarna för att anställa U17- och U19-tränare på heltid, så att de kan koncentrera sig till 100% på att ge unga spelare bästa möjliga utbildning. En som har fått den här chansen tack vare Svenska Spelpengarna är Andreas Georgson.

– Det betydde mycket att som ung tränare få chansen med stöd från Tipselit och under mina 4 år som tränare i MFF:s U17 var jag en direkt del av Tipselitprojektet, menar Georgson.

Att en ung tränare kan ägna sig åt fotbollen på heltid visar sig inte alltså bara i att unga spelare blir bättre på att spela fotboll och att Sverige som land fostrar fler elitspelare, det resulterar också i att tränaren utvecklas och blir bättre på sin sak. Att Andreas Georgson nu får chansen i den engelska andraligan är ett bevis så gott som något för det.

– Det var inget enkelt beslut då jag trivs väldigt bra i MFF och utan tvekan kan säga att jag lärt mig allt jag kan om professionell fotboll och tränarskap under mina år i föreningen. Jag kommer sakna väldigt mycket och väldigt många i Malmö FF. Jag drivs väldigt starkt av att hela tiden utmana mig själv och lära mig nytt och när denna utmaning dök upp om att få vara tränare utomlands i en spännande klubb i fotbollens hemland valde jag och min familj att ta erbjudandet, säger Georgson till MFF.

Tipselit önskar Andreas Georgson all lycka till i Brentford efter allsvenskans slut.

Tipselit:
Tipselit är på pojksidan ett samarbetsprojekt mellan Föreningen Svensk Elitfotboll och Svenska Spel, fotbollens huvudsponsor, och på flicksidan Elitfotboll Dam, Svenska Fotbollförbundet och Svenska Spel, med syfte att utveckla svensk elitfotboll. Detta görs genom målmedveten satsning på unga talanger. Varje år bidrar Svenska Spel med tolv miljoner kronor till svensk ungdomsfotboll, pengar som Svensk Elitfotboll fördelar ut till de 62 deltagande klubbarna enligt ett certifieringssystem.

Föreningen får möjlighet att förstärka sin spelarutbildning genom att anställa kvalificerade tränare för utvecklingslagen. Tanken är att talangerna ska få en elitinriktad fotbollsutbildning av i första hand en heltidsanställd tränare. Syftet är att trygga framtiden för svensk fotboll.

2018 hade totalt 757 aktiva elitfotbollsspelare i Sverige och i utlandet passerat genom Tipselit. 285 av dessa spelade i Allsvenskan och 301 i Superettan.

Läs mer på tipselit.se