På bilden från vänster; Leif Andersson koordinator SEF, därefter förbundskaptenerna Roland Nilsson, Tomas Turesson och Hans Widlow. Claes Eriksson SvFF ansvarig för spelarutbildningen,  Andreas Karlsson SvFF , kursansvarig för matchanalysgänget och Stefan Lundin, sportdirektör SEF.

 

Sätt sextiofem av Sveriges skickligaste ungdomstränare i samma rum.
Lägg till några förbundskaptener. Dela in dem i fyra grupper, säg till dem att gå ut och titta på sju matcher under tre dagar. Fokus på anfall – resultatet kan ge svensk talangutveckling en rejäl skjuts framåt.

När svensk elitfotboll med Stefan Lundin i förarsätet pratade ihop sig med förbundets Claes Eriksson fick de ihop en plan för hur klubbtränare och förbundskaptener kan arbeta tillsammans i spelarnas intresse.

– Jag har valt att, helt självklart, göra ett kursprogram tillsammans med Claes och förbundet. Jag känner mig så trygg med hur förbundskaptenerna tänker och arbetar att samarbetet runt spelarna blir helt naturligt, säger Stefan Lundin.

Klassisk dragkamp om samma mål – att få landslag och klubblag att enas om det bästa för svenska fotbollsungdomars utveckling är inte helt okomplicerat.
Arbetet för att bygga broar har pågått en tid.

Ett viktigt steg tas just nu i Spanien.

De allsvenska tipselittränarna är tillsammans med superettans tipselittränare och förbundets ungdomskaptener på konferens.

– Avsändare för aktiviteten är SEF och Svenska Spel genom tipselitprojektet och med stöd av förbundet och Claes Eriksson har vi lyckats engagera ungdomslandslagens förbundskaptener, säger Stefan Lundin..

Konferensens målsättning är att tipselittränarna ska jobba med sitt anfallsspel, byta erfarenheter, lära sig, dela med sig av det de kan – och växa med de andra ledarna.
Stort fokus läggs på grupparbeten och dialog.

– Jag vet av egen erfarenhet att man kan samverka mellan klubbarna om spelarnas utveckling utan att det behöver påverka hur vi presterar i matchsituationer, säger Hans Wildow, förbundskapten med ett förflutet som klubbtränare i bland annat Gais.

Att få klubbar, förbundskaptener och distrikt att hitta en gemensam linje för vad som är bäst för spelaren är nyckeln, men den verkar vara svår att finna:

– Klubbarnas samverkan med ungdomsförbundskaptenerna är otroligt viktig för hur vi bäst jobbar med de unga spelarna. Det är ju samma spelare vi pratar om, de bästa spelarna finns hos elitklubbarna och vi måste hitta former för hur förbundskaptenernas erfarenheter och insikter kommer ut till klubbarna, säger Lundin.

Hur har konferensen varit?
– Superbra, vi har valt att inte flyga in några kändisar utan ge gruppdeltagarna möjlighet att bygga varandra. Jag måste säga att Tomas Turesson och Hans Wildow, Rolle Nilsson, Claes Eriksson har gjort ett kanonjobb med grupparbetsuppgifterna, jag är jättenöjd med hur arbetet har gestaltat sig, säger Lundin.

Vad ger förbundskaptenerna tipselittränarna?
– De har ju internationell erfarenhet, och det är jätteviktigt att deras kunskap och informationen de tar in överförs till våra klubbtränare på en sån här konferens.

Det är inte ovanligt att det blir dragkamp om spelarna, landslaget ropar – och klubben stretar emot. Hur ser du på den problematiken?
– Dialogen måste samordnas för de här spelarna, ofta uppstår problemet när spelarna kommer in i A-lagstruppen. När en A-lagsmatch ställs mot en ungdomslandskamp blir det slitningar.
– Därför blir det så viktigt att vi förändrar förbundskaptenernas arbetssätt så de ute i klubben och kan prata med spelaren, tipselittränaren och i många fall även A-lagstränaren.

En politiskt het potatis är att erbjuda selektiv träning tidigt i åldrarna.
– Det finns en fara i den frågan, vad gör vi med de spelare som inte får elitträningen, vad gör vi med dem? Men de spelare som tillhör elitklubbar i dag måste få en bra utbildning tidigt. Ska du bli bra måste du börja tidigt, oavsett om du ska bli bra på flöjt eller fotboll.

Vad vill du skicka hem tränarna med för känsla?
– Att de känner lust att utvecklas i sin vardagliga gärning, och att det är viktigt att bygga nätverk, för den personliga utvecklingen, men också för att bli bättre som tränare. Du kan inte vara ensam som tränare.

Text: Roger BjörkmanTipselitkonferens

Helga gänget som är på Tipselitkonferens i La Manga!