I början av mars blev det klart att varje klubb i Allsvenskan och Superettan skulle införa en så kallad Integrity officer i sin verksamhet. Uppdraget för en Integrity officer är att agera kontaktperson och ansvara för att informera samt kunna ge råd och stöd i integritetsfrågor och områdena matchfixning och ansvarsfullt spelande. Tjänsten är nu tillsatt i samtliga 32 klubbar.

– Detta gör att vi får ännu bättre möjligheter att ligga steget före genom att förebygga, utbilda och finnas tillgängliga för de som behöver stöd, säger Anders Wikström, ansvarig för Klubbutveckling och Ligaintegritet på Svensk Elitfotboll.

Rollen Integrity officer är en del av partnerskapet mellan Svensk Elitfotboll och Unibet och parternas verktyg för att värna om elitfotbollens integritet i frågor som spelansvar och matchfixning. Denna person, som i regel är sportchefen i klubbarna, blir således länken mellan klubb, spelare och liga i dessa frågor. Varje Integrity officer kommer under våren att utbildas i sin nya ansvarsroll.

– Integrity officer är en roll som inte har funnits tidigare och det är verkligen ett steg i rätt riktning. Nu kommer vi ha 32 utbildade personer som finns tillgängliga ute i klubbarna, menar Anders Wikström.

Via partnerskapet med Unibet tillsätts och finansieras även en tjänst på SEF som kommer att arbeta dedikerat med matchfixning och spelansvar.