Sommarens stora mästerskap är VM-slutspelet i Ryssland. Allsvenskan bidrar med tre spelare, men ingen i det svenska landslaget.

Spelarna det handlar om är Saman Ghoddos, Östersund (Iran), Ian Smith, IFK Norrköping (Costa Rica) och Arnor Traustason, Malmö FF (Island). Östersunds Ken Sema tränade länge med den svenska landslagstruppen, eftersom John Guidetti dras med en lättare skada, men Sema är inte uttagen i den slutgiltiga VM-truppen.

Danmark har den liga i Norden som är högst rankade av UEFA och det märks också i antalet VM-spelare. Hela åtta stycken spelare kommer från Superligaen, varav tre stycken (Kvist, Fischer, Rönnow) hör hemma i det egna landslaget.

Norska ligan, isländska ligan och den finländska ligan (första gången någonsin) bidrar med en spelare vardera till VM.

För Ian Smiths Costa Rica innebär VM matcher mot Serbien den 17 juni, Brasilien den 22 juni och Schweiz den 27 juni. Saman Ghoddos och hans Iran spelar mot Marocko den 15 juni, mot Spanien den 20 juni och Portugal den 25 juni. Traustasons Island tar sig an Argentina den 16 juni, Nigeria den 22 juni och Kroatien den 26 juni.

Sverige inleder VM i Ryssland med match mot Sydkorea den 18 juni. Tyskland och Mexiko ingår också i gruppen.

Antal VM-spelare från de nordiska ligorna:
Danmark: 8
Sverige: 3
Norge: 1
Island: 1
Finland: 1

Obs! Sebastian Larsson (AIK) Andreas Granqvist (Helsingborg) räknas inte som en Allsvenskan-/Superettanspelare förrän efter VM.