Svensk Elitfotbolls sportsliga fokus riktas för tillfället i huvudsak främst mot tre frågor. Hur vi förlänger tävlingssäsongen, hur fler ska lyckas ta klivet från talang till stjärna och hur svensk fotboll ska få lovande spelare att stanna längre i den inhemska elitfotbollen innan de lämnar för utlandet.
– Det finns inte någon anledning för talanger att lämna Sverige för tidigt, säger Stefan Lundin, Sportdirektör på Svensk Elitfotboll.

De senaste årens svenska framgångar för ungdomslandslagen visar att svensk talangutveckling fungerar fullt tillräckligt i jämförelse med europeiska toppländers motsvarigheter. Därför menar Stefan Lundin att svenska talanger i stället utvecklas lika bra i Sverige som i ett annat land och att det är bättre att stanna kvar hemma.
– Talangerna får fullgod utbildning på hemmaplan och behöver inte söka sig utåt för att bli bra fotbollsspelare. Det är till och med bättre att spelarna fått skaffa sig en status innan de flyttar, för här är du nästan garanterad speltid. Sverige är det land i världen med flest egenproducerade spelare och har spelaren gjort sig ett namn innan flytten så får spelaren inte bara en högre lön, utan det blir också svårare att sätta spelaren på bänken i den nya klubben.

Det sista klivet från talang till etablerad spelare är det svåraste att ta för många spelare men regelbunden matchning i Sverige skulle underlätta. I utlandet lockar en högre status och många gånger också en högre lön. Det är faktorer som Sverige har emot sig. Men så behöver det inte vara.
– Nej, Allsvenskan håller mycket högre klass idag än för bara några år sedan. Dessutom skulle statusen höjas ytterligare om fler blivande stjärnor valde att stanna i Sverige. Allsvenskan kommer att klättra på UEFA:s ligaranking i sommar medan exempelvis en liga som den holländska kommer att tappa ett antal placeringar.

Den tredje frågan av sportslig prioritet handlar om att en förlängd tävlingssäsong. Allsvenskan slutar i slutet av oktober och nästa säsong börjar inte om förrän Svenska Cupen drar igång på allvar i mars igen. Det ger ett tävlingsuppehåll på minst fyra månader. Det är alldeles för länge menar Stefan Lundin.
– Sverige är det enda land av dignitet som inte tävlingsspelar i november. Vi tränar och tränar under vintern, till och med så att lag har formtoppar under försäsongen. Vi försöker jobba med en förlängd tävlingssäsong så att vår säsong liknar mer övriga Europas säsong. Jag tror att det är en förutsättning för att vi ska kunna utvecklas. Tävlingsmatcher är den bästa formen för utveckling.

Som ett exempel hur viktigt det här är anger Stefan Lundin Malmö FF:s framgångar i Europa.
– Malmö FF spelar Champions League i november och december, övriga har semester eller ledigt. Bara det att vårt bästa lag inte har tävlingsmatcher mellan Europamatcherna. Det innebär att de går ner sig. De får inte matchas hårt mellan matcherna och det påverkar. Övriga länder har tävlingssäsong i november.

Svensk Elitfotbolls sportsliga prioriteringsfrågor:
Hur behåller vi spelarna längre?
Hur ska fler spelare gå från talang till stjärna och hur ska de matchas?
Hur förlänger vi tävlingssäsongen?

FOTO: Bildbyrån